Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Äger vi rätten över vår egen död?

Svensk ateism är självsäker, stabil och en smula självgod.

Har man vetenskapen på sin sida kan man liksom aldrig ha fel. Har man även logiken, moralen och själva meningen med livet i sin hand, är man var och en sin egen Gud i ett öde landskap av miljoner andra Gudar, finns det väl heller inget som hindrar att man även har döden i sin hand?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men ateisten glömmer att handen som dyrkar vetenskapen och hjärtat som slår för världslig logik är gudasända.

Egenviljan upphöjd till evig sanning. Det jag vill med mitt liv är alltid det bästa för mig. Jag bestämmer över mitt eget liv. Alltså borde jag ha rätten att bestämma över min egen död.

Men är det verkligen sant? Är verkligen din vilja med ditt liv det bästa för dig? Jag ser dagligen massor av människor som gör sådant, dricker, drogar, slår sönder, som de själva vill men som är livsfarligt för dem. I Bibeln, 1 Kor 10:23 står det: "Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet - men allt bygger inte upp."

Tror till och med Björn Ulvaeus kan hålla med om att det är rätt kloka ord.

När jag var arton år (och några gånger till sedan dess) ville jag dö. Jag såg ingen utväg. Men jag och min egen vilja är bara ett stoftkorn av ett stoftkorn i sammanhanget. Det finns en större plan, en kärleksfull tanke som är renare, ädlare och vackrare än min egen.

Jag kunde inte se att vägen ut stod öppen. Hade jag verkligen tagit mitt liv hade jag oåterkalleligt och för alltid förvägrats gläntan av frid lite längre fram.

Jag tror att de flesta är överens om att liv är heligt. Däremot tycks vi oense om när livet startar och när det är värt att avslutas. Äger vi rätten över vår egen död? Många anser det. Jag håller inte med. Också i slutskedet av livet, eller i den allra svartaste natten, äger jag en skyldighet att förlita mig på att det finns en anledning att överleva. Liv är heligt. Liv är dyrbart. Och liv är liv från början till slut. Det är något som blivit givet oss och som vi därför inte äger rätten att själva avsluta. Inget liv förtjänar döden! Liv strävar i sig själv efter att upprätthålla sig själv och det finns en mening med det!

Jag läste om en kvinna som bestämt sig för att avsluta sitt liv. Hon var väldigt sjuk och hade svåra smärtor. Men hon ändrade sig i sista stund. Hon sade "Plötsligt en morgon hade smärtan vikt undan för några minuter och jag kunde höra skratt utifrån gatan, jag kände friden i min skötares svala hand mot min panna och jag tackade faktiskt Gud för att han låtit mig leva så jag fick uppleva detta."

Kvinnan hade varit ateist hela sitt liv.

I Belgien vill man kunna erbjuda aktiv dödshjälp åt svårt sjuka barn. Kanske kommer man då också snart i statens namn kunnde erbjuda döden åt något äldre barn när de slungas in i tonårens melankoli och tungsinne?

Fråga dig själv på riktigt och i djupet av ditt hjärta. Litar du verkligen så starkt på din egen vilja att du skulle ge dig själv som sjuk befogenhet att låta en medmänniska ta ditt liv fast din tid inte är kommen ännu?

Är du helt säker på att du inte vill uppleva en gryning till, en sval hand mot din panna, ljudet av boksidor som bläddras? Vi äger inte rätten att statligt sanktionera döden. Livets okränkbara värde är en evig sanning.