Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Collin

Så bra var Marcus och Martinus på globen

Marcus och Martinus i globen. Foto: Robert Eklund / CODE: 2092
Tvillingarna har sålt ut Globen två gånger under lördagen. Foto: Robert Eklund / CODE: 2092

Norge har tagit över.

Marcus och Martinus skapar hysterisk feber.

Så bra var Marcus och Martinus

KONSERT

Ericsson Globe

Publik: 13 271 (utsålt).

Vem: Tvillingarna Marcus och Martinus Gunnarsen, 14, från Trofors i Norge, slog igenom i norska motsvarigheten till ”Lilla melodifestivalen” 2012. De har släppt två album och i januari hade dokumentärfilmen om deras liv, ”Tillsammans mot drömmen”, biopremiär.

Vad: Marcus och Martinus har skapat kaos i Sverige förra året. Liseberg, Gröna Lund och Skansen fick alla känna på ett enormt publiktryck. De sålde ut dagens Globen-konsert på 14 minuter och då sattes den extra konserten in. Bara låten ”Elektrisk” har 45 miljoner visningar på Youtube.

Vi kan börja med att slå fast att varenda flicka och tjej i sina allra finaste kläder och omsorgsfullt fixade flätor kommer att tycka att Marcus och Martinus prestation i dag borde vara värd om inte tio getingar, så åtminstone fem.

Det ska heller ingen ta i från dem, för den eufori och stöttning de utstrålar till sina allra största idoler på scen är också den finaste behållningen av hela konserten.

Det är inte varje dag man sitter i en bollformad arena och omsluts av sådan kärlek från så många barn.

Sedan kommer vi heller inte ifrån att Norge har blivit det coolaste landet när det gäller populärkultur.

För föräldrarna i publiken har det varit Karl Ove Knausgård som gäller. De äldre tonåringarnas besatthet är tv-serien ”Skam”. Men nu pratar vi om den yngre generationen och där kretsar allt kring de 14-åriga tvillingarna Marcus och Martinus.

Konserten inleds med ett mäktigt pyro som sätter tonen direkt. Iklädda svarta kläder med vita sneakers tar Marcus och Martinus självklar plats på den stora scenen.

Tvillingarna är charmiga, sjunger förvånansvärt bra live och håller en väldigt fin kontakt med fansen nedanför scenen. Men vi kommer inte runt problemet att när man gör den här typen av musik, är det nästan lag på att kunna dansa bra också. Det är inte duons styrka och här skiljer de sig enormt från sina internationella popstjärnekollegor. Det blir helt enkelt svårare att få till en proffsig show utan danselementet och många gånger står de bara rakt upp och ner på scenen och sjunger. Det osar talangjakt snarare än arenakonsert.

Däremot är det en påkostad scenshow där eldiga explosioner avlöser varandra och ljuset är tjusig.

Det som stannar kvar är ändå publikkontakten. Till skillnad från deras stora förebild Justin Bieber, som verkar avsky sina fans, är stämningen den motsatta här. Marcus och Martinus har respekt för de som har tagit dem till denna popstjärnestatus. Sedan må Justin Bieber spela i en helt annan liga musikaliskt.

Mest hjärtevärmande är den gulliga filmen som spelas upp på bildskärmarna med familjens hemmavideor som skildrar Marcus och Martinus uppväxt. Den utlöser ett stort jubel.

Det jag tar med mig är värmen och glädjen som strålar ut lika mycket från publik som från stjärnorna själva. Och jag bär med mig den glada festivalstämningen i ”Elektrisk” som fick avsluta konserten.

 

Betyg låt för låt:

One more second

Tvillingarna står längst fram på tungan av scenen och får i gång publiken till max. Rök sprutar ut och de vinkar till publiken.

 

Hei

Titelspåret på debutalbumet på norska låter givetvis barnsligare än deras nuvarande sound men de sjunger bra.

 

Bae

Rödlila ljus flödar över scenen och en mängd dansare skapar nerv. Det låter mer internationellt med det tyngre soundet.

 

Without you

En nalle projiceras på storbildskärmen, rök fyller scengolvet och stämningen är sorgsen. Knappast i publiken dock, som är galna av glädje.

 

I don’t wanna fall in love

Gladlynt, ofarlig pop med latinska rytmer och en liten blåssektion på scen ger barnslig glädje.

 

Light it up

Energin är på topp nu med pyro och eldsflammor på storbildsskärmen. Tempot är hög med gästartisten Samantha J. Nu börjar det bli kul.

 

Ekko

Konfettiregn och gitarrsolo hjälper till att skapa en riktig feststämning.

 

Heartbeat

Nu har tvillingarna bytt om och sätter sig på höga stolar och sjunger lite mer stämningsfullt. Man hör att de har fina röster och publiken förvandlar Globen till en stjärnhimmel med sina mobiltelefoner.

 

Love yourself

Martinus gör en Justin Bieber-cover solo vid ett piano. Det låter vackert men det är farligt nära en ”Idol”-stämning när han tar sig an originalinspirationen.

 

Plystre på deg

Nu blir det fullt ställ på scenen igenom med serpentiner genom luften, sprutande eld och rök. Barnen hoppar och likaså tvillingarna.

 

Slalom

Nu känns det väldigt nära en rolig timme på mellanstadiet med denna barnsliga text. Men det bryr inte publiken sig om. De är glada för att Marcus och Martinus står nära dem och ler.

 

To dråper vann

Låten de vann ”Lilla melodifestivalen” i Norge med river ner applåder och hurrarop. Snyggast är hur de bygger upp det med filmen om deras liv strax innan låten börjar.

 

Together

Här försöker de dansa och det ska de ha en eloge för. Men det ser dessvärre lite amatörmässigt ut. Som tur är räddas det av påkostad pyro.

 

Go where you go

En medioker låt där duon mest står still och sjunger. Bakgrundsdansarna gör sitt bästa för att skapa dynamik.

 

Ei som deg

Trallglad dagispop när den är som gulligast och charmigast och bröderna sjunger oklanderligt.

 

Girls

Jättehiten med 22 miljoner spelningar på Spotify skapar allsång. Varenda flicka i publiken tänker att låten handlar om dem – särskilt när bröderna springer ut i publiken och skapar hysteri.

 

Elektrisk

Glödlampor på storbildskärmarna, en publik som smäller av och två tvillingar som gör sin allra största hit. Man är en kallhamrad cyniker om man inte får lite strömförande rysningar genom kroppen nu.