Malin Roos

Roos: Det är lite bättre om kvinnor överlever

Kvinnor och barn först.

Det finns en anledning, och tyvärr fina män, det handlar inte om hjältemod.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Har ni sett Ruben Östlunds nya film "Turist" än"?

Det måste ni, den är fenomenalt bra.

Jag ska inte förstöra handlingen, men eftersom det redan har pratats så mycket om själva huvudscenen, så tar jag det kort:

En mamma, en pappa och två barn på skidsemester i Alperna, sitter och äter lunch i den mest strålande sol när en lavin går, och fullständig panik utbryter på restaurangen.

Ungarna gallskriker och medan mamman i sin egen dödsångest gör allt för att lyfta i väg de två barnen i tunga pjäxor och allt, tar pappan sina nya skidhandskar och sin iPhone och springer.

Lavinen avstannar, katastrofen uteblir.

Men lycka till med att hitta tillbaka till varandra i en relation efter en sån upplevelse.

"Turist" är en briljant dissekering av könsrollerna i en (kärn)familj och regissör Östlund lyckas verkligen problematisera det gängse förväntade mansidealet.

En man som inte klarar att vara riddare i en nödsituation är ingen riktig man.

Jag menar, "Kapten ynkrygg" eller Francesco Schettino, som övergav det sjunkande skeppet Costa Concordia och lät passagerarna försvinna ner i djupet, hade ju aldrig blivit "Kapten ynkrygg" om han hade varit kvinna.

Min nya favoritkomiker, amerikanen Bill Burr, gör en väldigt rolig standup på temat.

Om Titanic sjunker, flygplan kapas eller huset brinner, HUR kan det finnas en sorts världsomfattande regel om "kvinnor och barn först", frågar sig Burr och vrålar:

- WHAT ABOUT ME?! WHY THE FUCK DO I´VE GOT TO STAY IN THE BOAT?!

Jo, det ska jag tala om och det må innebära en liten knäck för alla ädelmodiga män, men det handlar inte om att låta män bli hjältar.

Det är helt enkelt så att kvinnor av tradition klarar katastrofer och nödsituationer bättre än män.

Ta till exempel det här med mikrolån i fattiga länder, som bland annat förre ABB-höjdaren Percy Barnevik, har engagerat sig i.

I flera av de här länderna ges kreditmöjligheten bara till kvinnor.

Det har nämligen visat sig att männen super och spelar upp pengarna och överger familjen, medan kvinnorna betalar utbildning åt barnen, startar företag, ser till att pengarna växer OCH tar ansvar för ungarna i misären.

Eller som Percy Barnevik slog fast i en intervju med Icon Magazine:

- Kvinnorna är motorn. Har du lärt upp en man har du lärt upp en individ. Har du lärt upp en kvinna har du lärt upp en generation.

Det är helt enkelt lite bättre om kvinnorna överlever.