Malin Roos

"Bara du har rätten till din kropp"

Publicerad

Till min dotter och alla andra döttrar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hade du en klänning som gick en bit upp på låret och som när det kom en plötslig vind till och med visade troskanten? Det spelar ingen roll.

Kanske var det pirrigt i början när han tittade på dig, han var söt ju och blicken du skickade tillbaka var ingen oskyldig duvunges precis. Det spelar ingen roll.

Du satte dig i den delade bubbelpoolen i badhuset, den för både män och kvinnor.

Du hörde när läraren sa till er tjejer i klassen att inte ha så mycket smink och pösigare kläder, för att inte "provocera i onödan", men tog ändå dina tajta favoritjeans.

Du kände hur han klämde ditt ben mellan hans på tunnelbanan men låtsades sova i stället för att säga ifrån.

Du tog vägen genom parken och inte den längre och upplysta med alla bilar.

Kanske hördes det inte när du sa nej, du sa det så lågt, du skrek dig inte hes, alltså du försökte men skräcken var så isande kall och handen över munnen stark.

Det spelar ingen roll.

Kanske hade du druckit för mycket, du hade i ärlighetens namn inte velat träffa din mamma där du vinglade fram på trottoaren. Och du hade hånglat med två killar på samma kväll, minsann. Frank som du varit hemligt kär i hela året, på förfesten, och så han den andra från toalettkön på utestället som du hängde med hem fast du inte visste hans namn ens.

Men det spelar ingen roll.

Du kan ha haft sex med den här personen tidigare, du kan ha legat med hundra i ditt liv, eller ingen.

Det är helt okej.

Det är inte klänningens fel, inte sminkets, inte gatlyktornas, aldrig ditt.

Du bad inte om det.

Du och bara du har rätten till din kropp, det är ditt liv, dina gränser och det är dina gränser som gäller.

Dina ja och dina nej, ingen annan har rätten.

Inte pojkarna i skolan som vill pussas i "mysrummet", inte killarna på konserten som tränger in dig i en ring, inte snyggingen i hotellbaren som frikostigt bjudit på drinkar hela kvällen, inte din pappas bror som ber dig sitta i hans knä, inte den okända mannen på tunnelbanan som trycker sig emot dig fast det inte ens är trångt, inte han som du älskar och har levt med i tio år.

Ingen.

Bara du, min flicka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag