Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Malin Roos

Låt inte korna styra vår tid!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Liksom vi i dag fnissar åt att vi fick röka på flygplanet, att telefonerna hade sladd och att Alla helgons var en helg då vi hedrade våra döda nära och inte skrämde själen ur dem som fortfarande lever, kommer vi en dag skaka på huvudet åt hur vi i masspsykos klev upp mitt i natten och vred klockan bakåt en timme, eller framåt.

Så otidsenligt stolligt.

Jag hörde någonstans att det var EU:s bönder som ville att korna skulle mjölkas en timme tidigare för att ha större glädje av ljuset på kvällen, att det var därför som sommartid infördes 1980. Men var det någon som frågade kossorna själva? Va va? Är det inte med kossor som med ungar, att de mår bra av rutiner?

Om nu ett gäng morgonpigga bönder vill börja dagen tidigare, vassego, upp och hoppa, men att en hel världsdel ska behöva ställa om klockan och hela sin dygnsrytm för det.

Det där vridandet fram och tillbaka är ju inte annat än KRÅNGEL, varenda gång samma sak.

Ska hammocken fram eller tillbaka, in i garaget eller ut? Och om man inte har några utemöbler?

I Danmark fick över 30 000 bankkunder sina korttransaktioner dubblerade när klockan ändrades förra helgen, som ett brev på posten.

Själv var jag den här gången, för att ställa till det extra, på väg till flygplatsen och nattflighten hem från Amerikat när totalförvirringen slog till. Fram eller bak, svensk eller amerikansk tid, är det samma helg man går över till vintertid i USA?

Jag tänkte på damen som ringde in till "Ring P1", den förmodligt mest klarsynta jag hört i det radioprogrammet, hon som berättade att hon levde efter samma tid på armbandsuret året om och hävdade att det fungerade utmärkt.

Uppenbarligen överlevde både vi och kossorna innan det började skruvas på klockor.

Men det finns en allvarligare sida av sången än bara sommartider hej hej och att det är svårt att ha koll på uret en dag eller två.

En ny dansk studie visar att antalet människor som drabbas av depressioner stiger med åtta procent månaden efter ett vi har "ställt tillbaka utemöblerna", att själva tidsomställningen spär på ett redan mentalt mörker under vinterhalvåret. "Enbart skiftet i sig själv har en inverkan på risken att drabbas av depression", uttalade sig Søren D Østergaard vid Aarhus Universitetssjukhus för danska Dagens Medicin.

Sommaren är ljus så det räcker oavsett, men vintern då vi skriker efter varje strimma, fimpar vi dagen en timme tidigare? Smart.

I brittiska British Medical Journal konstaterar en hälsoexpert vid namn Mayer Hillman vidare att sommartid året runt skulle ge oss ungefär 300 timmar extra dagsljus per vuxen och år, såväl vår fysiska som psykiska hälsa skulle "förbättras kraftigt".

Det är inte varje dag man framhåller Ryssland som föregångsland men där har man slutat att skruva på klockan.

Ur led är vintertiden, när vi ändå är igång kan vi ju ta och lägga till ett par timmar på dygnet också.

Hörde jag Frankrikes kossor råma OUI?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!