Malin Roos

Det hela kan tolkas världsfrånvänt

Som om vi inte hade dåligt hum om prinsessan Madeleines make innan.

Varför har Chris O'Neill dragit på sig upprepade skatteskulder? 

Förstår han att det hela kan tolkas världsfrånvänt?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var fascinerande att se bostadsannonsen när den dök upp i nyårshelgen.

Man hade ju hört och läst om det superlyrriga huset på Upper East Side på Manhattan, ett "slott förklädd till skyskrapa", med gigantisk vinkällare och en 130 kvadratmeter stor takterass.

Och jodå, badrummet var klätt i någon särdeles tjusig marmor och på sängen låg en Hermes-pläd, visade de homestagade bilderna i annonsen.

Det lär inte gå någon nöd på prinsessan Madeleine i den lägenhet som hon och maken har valt att behålla i New York, men det såg inte ut som ett slott.

"70 kvadratmeter, ett sovrum, ett kök utan plats för matbord, ett vardagsrum och ett badrum".


Nu har det visat sig att Manhattan-lyan trots flera anlitade mäklarfirmor inte bara är svår att få uthyrd, det rojala paret har missat att skatta för sin lägenhet, den lilla detaljen.

Att det handlar om 15 000 kronor gör att jag på direkten skulle hålla med skatteexperten Gary Jakalow när han säger till Expressen att "det låter som att någon har glömt bort det".

Om det inte vore för att det finns FLER obetalda skulder.

Förutom lägenheten i New York, Chris O'Neill har heller inte skattat för sommarhuset i Florida (264 000 kronor) samt dras med en privat skuld på 65 000 kronor som har legat i över fyra år.

Detta väcker onekligen frågetecken.


För två år sedan skrev tidningen Aftonbladet att prinsessgemålens bolag har sin bas i skatteparadis i Västindien och Nordamerikanska Delaware, vilket gör insynen i hans privata plånbok minimal.

Expressen berättade 2 januari att prinsessan Madeleine och Chris i själva verket haft två lyxlägenheter i samma hus i New York, enligt dokument som Expressen tagit del av.

En större bostad som de hyrde - och en mindre, egen lägenhet som värderas till cirka 16 miljoner kronor.

Hur ser Chris O'Neills ekonomiska situation ut?

Varför betalar han inte sina skulder?

Det hela KAN tolkas världsfrånvänt.

Jag menar, går man och gifter sig med en svensk prinsessa, som dessutom under hela sin utlandssejour (hela livet förresten) har fått leva med och försvara frågetecken och kritik kring pengar, lyxliv i sus och dus och ett apanage som betalar för kalaset, så framstår det naivt att tro att:

Ett: De här dokumenten inte skulle komma fram.

Två: Att det inte skulle innebära en prekär potatis för Madeleine och kungahuset.

Om nu Chris O'Neill och prinsessan Madeleine har lämnat Manhattan för att slå sig till ro i Stockholm och Sverige med förhoppningen att kunna leva ett så anonymt och undanskymt familjeliv som det någonsin går som kunglighet, så torde ju en bra start vara, att betala sina räkningar.