Malin Roos

Barnmisshandel att inte vaccinera

Smittskyddsinstitutet har flera gånger varnat för utbrott av "utrotade barnsjukdomar", senast mässling i Göteborg i februari, och 2013 kom larmet om "50 personer med röda hund i Järna".
Foto: Lukas Schulze

Att undanhålla sina barn livsviktigt vaccin är inte livsåskådning.

Det är barnmisshandel.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När jag för några år sedan låg på sjukhus med en pytteperson i magen som var på väg ut alldeles för tidigt, kom det en kväll in ett par, läget var kritiskt och vårdteamet förklarade att de snabbt måste göra ett ultraljud.

– Vi gör inte ultraljud, deklarerade de blivande föräldrarna.

Det spelade ingen roll att läkaren påpekade att barnets liv kunde vara i fara, att det var ytterst viktigt att få veta hur det låg i magen.

– Nej, vi är emot ultraljud.

Jag tänker på det när jag hör om vaccinationerna.

I veckan skrev Science Magazine om nya rön som visar att mässlingvaccin inte bara stoppar mässling utan skyddar mot andra dödliga infektioner också.

Det är fantastiska nyheter!

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar och en av vanligaste dödsorsakerna bland barn, i länder långt bort, som inte heter Sverige.

Här har vi ett mycket bra skydd tack vare vaccinationsprogrammet som landsattes på 80-talet och som har utvärderats noga.

Så vad gör vi, här på våra välmående arslen?

Struntar i att vaccinera våra ungar.

Smittskyddsinstitutet har flera gånger varnat för utbrott av "utrotade barnsjukdomar", senast mässling i Göteborg i februari, och 2013 kom larmet om "50 personer med röda hund i Järna".

Med fallet i Järna kunde bland annat ETC avslöja att det handlade om en organiserat spridning från rörelsen Antroposoferna som via Facebook hade ordnat "smittpartyn" FÖR att få viruset eftersom det skulle "främja barnets ande".

Den främjande anden resulterade i ett antal barn på sjukhus.

Kvacksalveri är en sak, men det verkar råda en mentalitet i dag, min egen generation, att "ingen ska tala om för mig vad som är bäst".

Vi är så himla upplysta, äter bra, joggar på lunchen, rensar bort E-produkter och skyddar våra små från det dödsföraktade sockret.

Take no shit är jättebra, men att inte kunna ta ett gott råd och lita på folk med mer kunskap, är ju bara dumt.

Att du äter chiapudding hjälper inte smack om din unge får kikhosta.

Och det fattar väl alla att det inte är lingondricka i kanylerna på BVC, men att dra det till "försökskanin åt läkemedelsindustrin", hjälp.

I ett liv där jag hittills inte har läst en bipacksedel där inte varenda symptom i världen räknas upp och där det gula vaccinationskortet är lika borta varje gång (gamla skötväskan, tredje kökslådan, medicinskåpet, VAR?!), så är jag oerhört tacksam över att någon vill hjälpa mig med detta viktiga.

Att det finns ett system på vårdcentraler och hos skolsyster där jag genom ett ping varslas "nu är det dags för spruta".

Till dig som inte vill vaccinera ditt barn: fine, det är ditt egoistiska val, men håll dig själv och dina obesprutade ungar undan oss andra.