Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Malin Roos

2 000 är redo att köa – varför väntar vi?

Publicerad

Blod må vara tjockare än vatten.

Men tjockast av allt är sperman.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han fyllde fyra häromdagen och fick en snowracer i present. Jag minns så väl när han föddes, jag stod bredvid i BB-salen, krystade ikapp med modern, grät när han kom ut i sin tagna men fulländade skapelse.

Pappan var inte med, han kom på, i samma minut som min väninna berättade att hon var gravid, att han inte var beredd att ta ansvaret och försvann ur deras liv.

Att bli ensamstående förälder var inget hon valde, och hon hade inte kunnat välja att bli det i Sverige heller.

När riksdagen 2011 röstade nej till att tillåta insemination för singelkvinnor, var det KD som satte stopp (alltid detta KD) och övriga allianspartier hakade på.

Argumentationen handlade om "barnets bästa", rätten till två föräldrar och vikten av blodsbandet.

Jag ska inte förneka att jag blir varm av att höra att min dotter "är mig upp i dagen" med "pappas ögon", och två som delar gigant-ansvaret är såklart det optimala (gärna åtta om du frågar mig).

Men livet ser inte ut så för alla och jag är förvissad om att det viktigaste inte är en mamma-pappa-konstellation som blåser på det skrapade knät när skrutten trillar på asfalten, utan ATT det finns vuxna förebilder som ger trygghet och kärlek.

Att få barn är ingen mänsklig rättighet, men när tekniken nu finns så ska den inte gälla bara för människor som passar enligt en viss mall, eller har mest pengar.

Dessutom VET vi vet att en kvinna som går sönder av barnlängtan är beredd att gå mycket långt för nå dit, ändå.

Innan jul berättade Sveriges Radios "Kaliber" att det har vuxit fram en vilda västern-marknad för spermadonationer på nätet.

"Frida" berättade hur hon stämde möte med en anonym man på en offentlig toalett, medan han "gjorde jobbet" och kom ut med en burk sperma, förberedde hon plastsprutan och inseminerade på plats.

Hon hade ingen aning om donatorns sjukdomshistoria. Lika lite som man känner engångsligget på krogen (en annan variant). Eller, personen man blir kär i vid kaffeautomaten på jobbet.

Hand upp ni som kollade upp era partners gamla släktingars sjukjournaler innan ni skaffade barn. Inte jag, däremot vet jag att Thomas Sörensens morfar, donatorn jag träffar på spermabanken i Århus, var stark som en oxe och blev 93 år.

Det finns aldrig några garantier för ett friskt barn, men registrerade givare är screenade och testade utifrån och in.

Det är säkrare än fulspermier på nätet.

Och om vi ändå pratar "barnens bästa" så är det måhända inte sämre att tidigt får veta att fadern är okänd men "ville hjälpa mamma att få dig" än en pappa som kunde, men valde att inte komma på ditt fyraårskalas.

Sedan i somras ligger en utredning från Justitiedepartementet på remiss där singelkvinnor föreslås få rätt till assisterad befruktning.

Enligt samma utredning skulle uppemot 2 000 kvinnor ställa sig i kön på dagen.

Vad väntar vi på?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag