Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mälardrottningen tillbaka på tronen

EXPRESSENS MÄLARDROTTNING Elsie Grip tillbaka vid Stadshuset i Stockholm där sagan började en dag i maj 1946.
I dag har Expressen ett viktigt meddelande till alla vackra flickor som bor någonstans i trakten av Mälaren...

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sten Berglind.

EXPRESSENS MÄLARDROTTNING

Elsie Grip tillbaka vid Stadshuset i Stockholm där sagan började en dag i maj 1946.Det var den 16 mars 1946 som Expressen drog i gång sin första riktigt stora tävling. Det gällde Mälardrottningen 1946 – en tävling öppen för alla vackra flickor som hade fyllt 16 år och bodde någonstans kring Mälaren. I pris utlovades en charmant "hovklänning", ett vackert smycke, en semesterresa, fullständig ekipering för sommaren och sist men inte minst Stockholms stads "Gyllene nyckel". Så var det och anledningen till att jag nu skriver om detta är ett brev från Elvy O’Brien i Williamstown i Massachusetts i USA. Hon skriver: Bäste redaktör Berglind! Med intresse har jag här från andra sidan Atlanten läst att Expressen fyller 60 år den 16 november. Med anledning av jubileet skulle jag gärna vilja se bilder på Expressens första Mälardrottning. Varför, jo därför att hon är min syster, som då hette Elsie Carlson! Med bästa hälsningar Elvy O’Brien

All right, Elvy.

Här har du syrran. Både som nyvald Mälardrottning 1946 och i dag – 58 år senare. Då – 1946 – var hon 17 år och kassörska på en damfrisering på Hantverkargatan i Stockholm. I dag är hon 75 och bor vid S:t Eriksbron – en adress med utsikt över – just det – Mälaren. Elsie var nummer 3 av 9 finalister. Exakt 40 928 röstade, 8 072 på nummer 3. Det vann hon på. Kröningen var på Solliden på Skansen. Den förrättades av Stockholms borgmästare Gunnar Fant. Edvin Adolphson läste dikt och "Mälardrottningens vals" spelades upp. Valsen var specialkomponerad av Yngve Stoor och spelades sen in på skiva av plattcharmören Anders Börje. Senare fick Elsie själv spela sin egen vals hos Sigge Fürst i "Frukostklubben" – duktig pianist som hon var. En bejublad eriksgata runt Mälaren följde, efter det två repliker i Arne Mattssons film "Rötägg". Den ena var "ja" och den andra "hm".

Sen gick båten

till Amerika. När allt kom omkring, var det ju fotomodell hon ville bli. – Det var min hemliga dröm redan från början. Men det vågade jag aldrig säga av rädsla för att misslyckas. Hennes rädsla visade sig obefogad. Fotoblixtarna ljungade redan vid ankomsten till New York och snart var hon stjärnmodell. Nagellack från Arden ena dan, smycken för miljoner nästa. Snart också omslagsflicka på ledande modemagasin som Vogue och Harper’s Bazaar.

I januari 1954

gifte hon sig i Gustaf Adolfskyrkan i Stockholm med den kände modefotografen Stig Grip. Som sedan dess också förblivit hennes efternamn. Därefter blev det Stockholm för gott. Och här sitter hon nu. Exakt på samma plats vid Stadshuset i Stockholm där hon satt en dag i maj 1946, 17 är gammal och just vald till Mälardrottning av Expressens läsare. – Bilden i Expressen förändrade allt, säger Elsie. Allt vad jag gått och drömt om blev plötsligt sant.

Bara en sak

att säga. Grattis igen, Elsie.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!