Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Vi ser en gigantisk äktenskapskris

Kataloniens regionspresident Carles Puigdemont. Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals personer demonstrerar med katalanska och spanska flaggor i Barcelona. Foto: JOSE COELHO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BARCELONA. Den spanska regeringens talesman drog under måndagen paralleller till det spanska inbördeskriget om Kataloniens regering under tisdagen försöker bryta ut ur den spanska nationen. Regeringen tänkte däremot inte gå så långt att de arkebuserar Carles Puigdemont – dagens förgrundsfigur för en möjlig utbrytning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Historien lär oss att katalanska utbrytningar har slutat illa, sa talespersonen Pablo Casado under måndagen under en pressträff. Hoten fanns där: fängelse, direktstyre, militär på gator.

Det är svårt att tänka sig kyligare stämning inför Spaniens ödesdag.

Kring det katalanska parlamentet började tevestationer från hela världen att rigga upp sina kameror för vad som ser ut att bli en rysare. Å ena sidan finns där separatister inte har någon egentlig plan för hur de rent praktiskt skulle tackla en självständighet. Det saknas verktyg, förvaltning och framför allt stöd från EU för en självständighet.

Å den andra sidan står en regering som hårdnackat har vägrat att ens inbjuda till samtal. Bakom sig har de EU som sedan ett år kört huvudet allt djupare ned i sanden. 

Båda sidor försöker mobilisera gatan för att visa att de har folkets stöd.

LÄS MER: Spanska hotet – mot katalanske presidenten 

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: PAUL WHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Tänk dig att i det läget sitta på en hård plaststol på en fotbollsarena. Folkhavet stormar, vimplarna fladdrar, bredvid sitter tusentals människor som vibrerar och vrålar av glädje, spänning och upphetsning så fort bollen närmar sig motståndarens mål.

Själv har du gått dit för att heja fram en oavgjord match. Det är det du hoppas på! Oavgjort. Jag lovar, det kommer inte bli lätt att göra din röst hörd. Ändå befinner sig många invånare i Spanien i den sitsen i dag.

Efter bara några timmar i Barcelona möter jag folk som har röstat för en självständighet… men inte till priset av våld och konfrontation.

Premiärminister Mariano Rajoy spelar i bästa fall ett högt spel. Han hoppas att separatisterna ska vara som separatister brukar vara: oeniga om hur exakt de tänker sig framtiden i ensamhet. När frukten är mogen, det vill säga när separatisterna har blivit oeniga med varandra kanske han inleder en förhandling. I kulisserna försöker diplomater från Schweiz, Vatikanen och EU få de båda parterna att kyla ned stämningen. 

Under måndagskvällen var de försöken ett fiasko.

LÄS MER: Spanien ska göra "allt" för att stoppa Kataloniens självständighet

Tusentals personer demonstrerar med katalanska och spanska flaggor i Barcelona. Foto: NICOLAS CARVALHO OCHOA / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Under tiden flyr flera av Kataloniens storföretag regionen med sina säten – en ekonomi större än Portugals samlade ekonomi. Andra håller inne med sina investeringar. 

Det är en situation som ingen kommer att vinna på vare sig i Madrid eller i Barcelona.

Miljoner spanjorer undrar hur de kunde hamna där? 

För länge sedan – på det tidiga 1990-talet – kunde presidentkandidaten Bill Clintons amerikanska kampanjledare fälla de bevingade orden: ”Allt handlar om ekonomi, dumhuvud!” 2017 är inte det längre lika säkert.

Latinsk testosteron utgör också en del av politiken. Samt kanske värre: en genuin ovilja att ställa upp för någon som man faktiskt inte tycker om.

Vad vi ser är en gigantisk äktenskapskris. Ska man leva tillsammans så krävs det gemensamma framtidsplaner. Kanske rentav en vision om vad man ska uträtta tillsammans? Det räcker inte längre med att förhandla om moms och inkomstskatter.