Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Trump kan mycket väl sabotera mötet – efteråt

Jean-Claude Juncker och Donald Trump håller presskonferens efter mötet. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

PARIS. Nu ska vi européer börja äta mer amerikanska sojabönor. Det utlovade USA:s president Donald Trump efter ett möte med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och hennes chef, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Fantastiska mängder sojabönor ska vi européer köpa av USA! 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Malmström och Juncker har officiellt varit ”fiende” till världens mäktigaste man. Det är de fortfarande. Men sedan onsdagens möte råder något sorts eldupphör.

Ett handelskrig är nämligen i upprullning.  

Det är ett flerfrontkrig. Ett slag som väntar slå hårt mot Trumps väljarkår inom jordbruket är kinesernas hot om höjda importtullar på just sojabönor. 

Därför var det viktigt för Trump att kunna säga att han har fixat ett problem åt sina väljare. Även om vi i skrivandes stund inte riktigt vet vad det går ut på konkret.

Att bjuda presidenten på den möjligheten att framstå som fixare av sojaböndernas problem var ett smart drag av EU. 

 

För hotet om handelskrig ligger fast om man ska tro det gemensamma uttalandet av Junker och Trump under onsdagen. De båda stormakterna ska arbeta mot total handelsfrihet på en rad områden... utanför fordonssektorn.

Kanske kan vi andas ut tills det amerikanska kongressvalet är över i höst. Under tiden vinner vi alla tid.

Målet är noll tullar och noll indirekta handelshinder, sade Juncker och Trump. Det kan man alltid arbeta mot. Det kostar inget. 

Men det kommer aldrig att hända. 

 

Cecilia Malmström vet att Sverige är ett av de mest utsatta länderna i Unionen i det stundande handelskriget. SCB räknar vår fordonsexport för vägar till hisnande 185 miljarder kronor årligen.

Vi har verkligen inget att vinna på ett globalt handelskrig kring stål, person- och lastbilar eller Harley Davidson-motorcyklar. 

Det har egentligen inte USA heller. Deras industribälte på gränsen till Kanada är redan en nästan integrerad ekonomi där råvaror och reservdelar forslas fram och tillbaka över gränsen. 

Harley Davidsons direktörer var bland de första att hylla valet av Trump. Nu förlägger de produktion utanför USA som en konsekvens av handelskriget.

Tyska näringslivsrepresentanter poängterar i Welt am Sonntag att 118 000 amerikanska arbetare jobbar åt tyska biltillverkare… mest på export dessutom. Sådana argument har troligen Cecilia Malmström försökt lägga fram sedan länge – för döva öron. Donald Trump har sett vad han har sett på New Yorks gator och där har presidenten sett fler BMW än Chryslers. Slut på den diskussionen.

Att tyskarna dessutom kallar sin 19-procentiga moms för importskatt gör inte saken bättre i Trumps öron.

 

I princip alla möten – speciellt flerpartsmöten – har presidenten saboterat, före, under eller efter sammankomsten. Så kan det mycket väl bli även med Malmströms och Junckers möte.

För tycka vad man vill om USA:s president, men han står i regel fast vid sina löften till väljarna. Ett omval är att räkna med.

Därför finns det bara en rimlig väg för européerna: att stå enade. Eller än bättre: att hitta allierade som i förra veckan med ett handelsavtal med Japan. Det visar den senaste styrkemätningen.

Det är svårt att tvinga på någon sin vänskap. Däremot kan man äta lite soja.