Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Stormakternas hot hjälper inte någon

Efter den misstänkta gasattacken hotar USA och Frankrike med vedergällning. Foto: AP / TT
Men en vedergällning skulle bara handla om inrikespolitik i Frankrike och USA, skriver Magnus Falkehed. Foto: AP / TT
”Civilbefolkningen behöver skydd av FN, med Rysslands hjälp. Det uppnår man inte genom att bomba ryska soldater i Syrien.” Foto: AMMAR SAFARJALANI / XINHUA/AVALON.RED

BEIRUT. Minst två av världens militära stormakter - USA och Frankrike - hotar att attackera två andra i Syrien: Ryssland och Iran. Då gäller det mer än någonsin att hålla huvudet kallt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns nämligen olika sätt att se på ett barn som har dött i armarna på sin pappa med brända hornhinnor. Ett synsätt är att se barnet som bevismaterial. Det är inte lätt. Samtidigt så är det en nödvändig uppgift som den franske läkaren Raphaël Pitti har gjort till sin livsuppgift. Han är specialist på krigsmedicin och kemgasattacker. Men framför allt är han en doktor som vill hjälpa personer i nöd.

Jag träffade honom för första gången 2013, dagarna efter kemgasattacken mot civilbefolkningen i Ghouta, utanför Damaskus. Han tränade då rebellernas läkare i bergen här i Libanon i bland annat hur man bör agera vid en kemgasattack. 

I dag är Raphaël Pitti trött, utmattad och sliten. I lördags, först vid fyratiden på eftermiddagen och sedan efter klockan åtta på kvällen, nåddes han av rapporter om en omfattande kemgasattack i Ghouta. Igen.

 

Den första attacken innehöll mest klor, enligt hans kontakter. Bara en person dog, troligen en person som redan led av astma eller andra andningsbesvär.

Den andra attacken rapporterades vara värre. Ett sextiotal dog av bomberna. 42 personer verkar ha dött på plats och ställe av gas, enligt hans nätverk.

Men av vilken gas?

– Det är svårt att säga. Ett symptom vid saringasattack är att pupillerna dras ihop. Jag bad mina kontakter skicka bilder och videomaterial. Men hornhinnorna var brända. Det är omöjligt att avgöra hur pupillerna ser ut. Gasen verkar ha varit uppblandad med kaustisk soda eller med klor, säger han. 

Sarin går att spåra i blod eller i hår i ett par dagar efter en attack.

Men att i dag be hans läkarkollegor och ambulansförare att smuggla ut ens fem milliliter blod och några hårtussar med ett protokoll är mycket begärt. 

 

Syriens regim tömmer nu det belägrade området på civilbefolkningen. Schemat är välkänt. Kvinnor och barn åt ett håll. Misstänkta män åt förhörsceller som alla inte överlever. Unga män som inte anses ha stridit blir ofta kanonmat i regimens förband. 

Att i det läget smuggla ut hår och blod kräver mod på gränsen till självmord.

– Jag bad dem göra vad de kan, men de har alla skäl att vara rädda, säger Raphaël Pitti över telefon.

Oavsett hur det går med bevisföringen kan man redan se vem som vann på attacken. De sista rebellerna gav upp redan följande dag och fraktas nu till norra Syrien.

Ryssland och Iran har redan vunnit kriget i Syrien. Deras lydregim i Damaskus sitter säker. Och det oavsett vad man kan hitta bakom några barns brända hornhinnor! 

 

Ändå säger sig USA:s Donald Trump och Frankrikes Emmanuel Macron vilja bomba i Syrien som vedergällning för den misstänkta attacken. Det handlar bara om inrikespolitik. Båda gick till val på att göra något till skillnad från deras föregångare som inte gjorde något 2013.

Men civilbefolkningen hjälper det inte dugg. Inte freden i Syrien heller.

Där behöver civilbefolkningen skydd av FN, med Rysslands hjälp. Det uppnår man inte genom att bomba ryska soldater i Syrien. Inte 2018 i alla fall.