Magnus Falkehed krönikerar om franska valet.Magnus Falkehed krönikerar om franska valet.

Magnus Falkehed krönikerar om franska valet.

Nationella frontens ledare Marine Le Pen. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNNationella frontens ledare Marine Le Pen. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nationella frontens ledare Marine Le Pen.

 Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oberoende kandidaten Emannuel Macron. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅNOberoende kandidaten Emannuel Macron. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN

Oberoende kandidaten Emannuel Macron.

 Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
Magnus Falkehed jämför franska valet med tv-serien Game of Thrones. Foto: HBOMagnus Falkehed jämför franska valet med tv-serien Game of Thrones. Foto: HBO

Magnus Falkehed jämför franska valet med tv-serien Game of Thrones.

 Foto: HBO
Magnus Falkehed

Politikernas egna
Game of Thrones

Publicerad

PARIS. Franska politiker är pessimistiska och älskar att måla undergången på väggen.

Fascismen lurar runt knuten, skuldkrisen är som ett gigantiskt isberg på kollisionskurs med Frankrike och terrorismen spränger sönder alla sociala band, heter det.

Den franske industriarbetaren finns snart bara på gulnande vykort.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Demokratin i Frankrike lider av burn out”, sade socialisternas kandidat Benoît Hamon under söndagens massmöte i Paris.

Men det är egentligen tvärtom. Frankrike är i dag en av Europas mest levande och sprudlande demokratier. Demokratin i Frankrike kan säkert ges diagnos på en och annan bokstavskombination, men död är den definitivt inte. Inte ens utbränd.

I kväll hålls en av de viktigaste tevedebatterna i Europa detta år. För att inte säga denna femårsperiod. Då ska de fem främsta av landets elva presidentkandidaterna för första gången stå öga mot öga, argument mot argument med varandra. Aldrig förr har spelfältet varit så öppet och så oförutsägbart.

 

Ingen frågeställning har hittills fått övertaget på något annat. Det är så klart ångestframkallande. Speciellt för politikerna själva. Den som sätter tempot och lyckas sätta prägel på vad som blir de kommande veckornas stora fråga har goda chanser att bli Frankrikes president den 6 maj. Det vill säga överbefälhavare i EU:s största militär- och kärnvapenmakt. Innehavare av en ständig stol i Säkerhetsrådet i FN.

Ledare för en nation utan vilken inte ens Tyskland kan göra något annat än att på sin höjd lämna EU.

För svenskar kan det vara svårt att förstå sig på fransmännens förhållande till politiken. Fransmännen älskar att hata sina politiker. Men politiken i sig självt är de långt ifrån uttråkade av.

Tevedebatterna kring hösten och vinterns primärval har varje gång dragit miljonpublik.

 

LÄS MER: De är favoriter inför debatten

 

Sug på den här karamellen: fem miljoner franska tevetittare satt klistrade för finalen i Eurovision Song Contest 2016. Men de var 5,5 miljoner framför socialistpartiets primärvalsdebatt. 8,5 miljoner följde andäktigt högerpartiet Les Républicains primärvalsdebatt! Och då var ändå intresset för Eurovision rekordstort…

Vi svenskar har all anledning att följa noggrant vad som nu händer i Frankrike. Det här är ofta ett föregångsland för vad som förr eller senare kommer till Sverige. På gott och ont. Det gäller både bilbränder i förorterna som förbud för arbetsgivare att mailbomba medarbetare utanför arbetstid.

Frans Jeppsson Wall var Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest 2016.Foto: Sven Lindwall

Vad som nu trollbinder de franska väljarna är politikernas egna Game of Thrones. Ett efter ett tycks de etablerade partiapparaterna tappa kontrollen över väljarna. Gårdagens favoritpolitiker lynchas i en takt som Frankrike inte har sett sedan giljotinen var ett folknöje på place Concorde efter revolutionen 1789. Tre av kvällens fem kandidater tillhör inget av de etablerade regeringspartierna.

Här finns en Jean-Luc Mélenchon som hårdraget skulle vilja styra Frankrike som en Chavez i Venezuela. En Marine Le Pen som är imponerad av Erdogan i Turkiet och Putin i Ryssland. Men också en liberal frifräsare som Emmanuel Macron som på ett halvår har fått 200 000 sympatisörer i en rörelse med drag av Facebookgrupp. Han surfar inte på en våg, utan går snarare på vatten som en tevepredikant. Med lika skört underlag.

 

Vid sidan av det har vi de två klassiska regeringspartiernas kandidater. Den ene är socialisternas outsider Benoît Hamon. Han vill öppna spendera ohejdat av skatteresurser, införa medborgarlön och legalisera cannabis. Till höger har vi outsidern François Fillon. Han vill genomföra ett stålbad à la Thatcher. Åtminstone om väljarna förlåter honom för att själv ha fifflat med statliga finanser till förmån för sina barn, för sin fru och till sina egna kostymer.

Med sådana kandidater är det inte förvånande att Eurovision ligger i lä för fransk politik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag