Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Paradise papers kan bli en planetär klusterbomb

Appleby på Bermuda.

PARIS.

Med Paradise papers är det världens skatteparadis nummer Ett som är i skottgluggen. Åtminstone om man tar som måttstock Oxfams lista på de 15 värsta skatteparadisen på jorden, publicerad för ett år sedan.

Pengatvätten väntas heta Appleby, en prisad institution på Bermuda. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I veckan gick de ut med ett meddelande till sina kunder att deras uppgifter riskerar figurera i en läcka, rapporterar The Telegraph.

Paradise papers kan, liksom föregångaren Panama papers, bli en planetär klusterbomb. Då tömdes advokatfirman Mossack Fonseca på data och namn som de helst hade behållit för sig själva i många år till. I deras krets av skattefifflande individer fanns en fotbollsspelare som Lionel Messi, men också närstående till Rysslands ledare Vladimir Putin och flera diktatorer världen över. Plus ett hundratal islamistiska terrorister, några människohandlare och annat löst folk. 

I den här skuggvärlden blir alla pengar smutsiga.

Samarbetet mellan ett drygt hundratal mediehus i 76 länder är världsunikt. I Sverige är det Uppdrag granskning som dragit sitt strå ur den enorma digitala stacken: då var det 11,5 miljoner dokument som finkammades.

Effekterna lät inte vänta på sig. På Island fastnade statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med skägget i brevlådan och fick snart avgå. Tillsammans med sin fru gömde han tillgångar i Panama.

Där kastade folkmassan yoghurtburkar mot regeringsbyggnaden.

Långt därifrån, i Pakistan, kastade folkmassan sten i riktning mot premiärminister Nawaz Sharif. Han riskerar nu fängelse. 

Sharif, var alltså en ledare för ett land på nästan 200 miljoner personer. Det var på hans order som Pakistan utförde sitt första kärnvapenprov 1998.

Efter Panama Papers satt en av Asiens mäktigaste män i en lyxlägenhet i May Fair i London förfalskade brev, jagad av rättvisan. Familjen Sharif skrev ett fejkat brev som presenterades vara daterat 2006. Bara det att klanen Sharif skrev det i typsnittet Calibri som lanserades först 2007. 

Hur löjeväckande och förödmjukande kan det bli?

Det finns ett drag av medeltida karneval över hela cirkusen kring skatteparadisen. På medeltiden var karnevalerna i Europa ett sätt att lätta på den sociala tryckkokaren. Under några dagar klädde alla ut sig och vände upp och ned på den sociala ordningen. Slottsherren kunde förlöjligas. Folket kunde skratta ut honom. Sen återtog saker sin ordning, ibland efter en del blodsutgjutelse för att visa vem som bestämmer.

Förhoppningen med dagens läckor är att de ändrar saker beständigt. Att rädslan byter läger, en gång för alla.

”Jag är försiktig optimist” säger Annette Alstadsæter, professor vid Handelshögskolan NMBU i Oslo till Expressen. Tillsammans med kollegerna Niels Johannesen och Gabriel Zucman har hon vänt ut och in på Panamamaterialet för att visa på vidden av de superrikas skatteflykt, bland annat i Skandinavien.

Men för det krävs det hårdare straff, menar hon. Inte bara mot fifflande superrika, utan mot alla dessa mellanhänder, anställda på banker och advokatfirmor. De som gör skatteflykten möjlig.

De måste straffas för vad de sysslar med: högförräderi mot välfärdsstaten, mot barn som nekas utbildning och vård. Mot vägbyggen som efter korruption inte ens kan få fram en ambulans.

Dessa mellanhänder får inte glömmas bort i säsong två, Paradise papers. 

De måste också darra om det ska bli ändring.