Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Orden som Theresa May glömde säga

Cool katt. Larry har sett brittiska premiärministrar komma – och gå. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Theresa May. Foto: SMIEJKOWSKA/REX/SHUTTERSTOCK

LONDON. Katten Larry var den enda som var lugn på 10 Downing Street.

Larry har varit med förr. Han i sitt unga liv redan sett flera premiärministrar förnedras och kastas ut ur huset på den lilla gatan där han tassar fram med en godsägares självklara pondus.

Theresa May verkade däremot något spänd när hon kastade sig i den flådiga grå bilen för att åka till drottningen, omgiven av motorcyklar och helikoptrar i skyn. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag kan föreställa mig iskylan i drottnings blick när Theresa May bad om lov att forma en ny regering. Hennes Majestät ska ju vara symbol för sammanhållningen i ett förenat kungadöme som redan innan valet knakade i fogarna. Nu hade Theresa May drivit ut hennes undersåtar på ännu svagare is.

När Theresa May kom tillbaka till sitt residens och talade till pressen var det en mening som hon glömde bort:

– Ursäkta att jag klantade mig så monumentalt. Nu ska jag försöka rätta till saker så gott jag kan.

Men det sade Theresa May aldrig. Hon nämnde inte ens valfiaskot utan gömde det bara bakom ord som ”legitimitet” och ”visshet”.

Jag kunde inte höra om Larry kurrade av hån för fegheten i att inte stå för vad man ställt till med.

Theresa May försökte i stället få oss att få oss tro att det nu var business as usual, bara det att hon har fått ett nytt stödparti. Tio parlamentariker som håller torypartiets i dess mest ömma beståndsdelar.

 

LÄS MER: De kan ta över om Theresa May avgår 

 

Valets nye vågmästare, det nordirländska unionistpartiet DUP kan däremot dricka sitt te lugnt, med eller utan drottning. Ett av deras främsta krav för att stödja den skadeskjutna Theresa May påstås vara att Brexitförhandlingarna inte under några omständigheter mynnar ut i någon speciell status för Nordirland gentemot EU. 56 procent av befolkningen var för att stanna i EU. Några pittoreska byar och gröna kullar kan snart bli en  yttre landgräns för EU. 

För inte så länge sedan smugglades vapen där till terroriströrelsen IRA. Gud och drottning vete vad som kan smugglas där i morgon? Tomater som inte motsvarar EU-standard? Brittiska huvudvärkstabletter som inte belagts med EU-stämpel eller tull?

Å andra sidan lär britterna behöva de huvudvärkstabletterna själva.

Utan varken den tidigare fredsmäklaren EU eller en stark regering i London så har plötsligt Nordirland seglat upp som en sticka i foten på brittiska regeringen. Igen. 

DUP hävdar att det ligger i EU:s intresse att surra fast Nordirland hårt till EU. Annars kan korsikaner och andra katalaner få vatten på kvarn för sina separatistidéer. Men det kanske många irländare ändå får? IRA:s gamla politiska arm, Sinn Féin gjorde också ett bra val och fick sju mandat.

Inte konstigt om drottningen serverade kallt te till Theresa May.

 

LÄS MER: Läxan från May