Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Nästa runda kan äga rum på gator och torg

Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

BARCELONA. – Parlamentet föreslår att frysa effekterna av självständighetsdeklarationen, sade Carles Puigdemont under sitt mycket väntade tal.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Operation Vinn Tid har därmed inletts. Självständighetspartiet CUP:s ledamöter applåderade inte ens hans tal. Många kommer att säga att Carles Puigdemont drabbades av svindel på randen till självständighetens brant.

Andra kommer att säga att han gjorde det enda rätta för att undvika blodsutgjutelse.

Under det runda halv timme långa talet försökte han peppa sin anhängare så mycket han kunde. Hans berömde deras mod för ”för första gången i Europas historia ha genomdrivit en demokratisk folkomröstning under polisattacker”.

Sedan kom några svävande ord om att ”imorgon vaknar ni upp till självständigt Katalonien”.

Nja, skulle man nog kunna säga. Helikoptrarna som hovrade ovanför parlamentet var en tydlig markering från regeringen i Madrid. Liksom krigsfartygen som låg förtöjda Barcelonas hamnbukt.

 

Hans långa utläggning om hur illa centralregeringen har behandlat alla försök till folkomröstning lät som en lite trött repris. I parken framför triumfbågen skallade några artiga applåder och lika väntade burop när motståndarna dök upp i rutan.

Men på det hela taget blev det en uppmaning till nedkylning av stämningen. Alltså ingenting som får ett folkhav att känna sig som elektrifierat.

Tur var det, får man konstatera. Under de gångna timmarna har retoriken mellan Madrid och Barcelona sjunkit till nya bottennivåer. Självständighetsivrarna har liknats vid råttor och vid kuppmakare.

Carles Puigdemont försökte också uppmana Kataloniens stolthet – deras storföretag – att inte gjuta eld på vågorna. På grund av just hans politik har firmor som öltillverkaren San Miguel flyttat sitt högkvarter till Malagá. En annan populär adress för storföretag har blivit Katalangatan i Madrid. En adress som nästan blir en skymf.

 

Allt detta oroar hans väljare. Åtminstone de sex av tio som inte deltog i den illegala folkomröstningen i Katalonien den 1 oktober.

Premiärminister Mariano Rajoy vann en delseger under tisdagskvällen. Den kommande veckan kommer vi se om buttra ultras och sura parlamentariker kommer att fortsätta gå på separatistledarens linje? Kanske får Madrid se just den splittring i deras läger som regeringen väntar på.

Att inte ta tillfället i akt att från en starkare position fatta den utsträckta handen vore dårskap. Polisens nedslag mot gamla damer med röstsedel i handen kommer bli svåra att tvätta bort i katalanernas minne. Det hade Carles Puigdemont rätt i i sitt tal.

Han betonade också att många medlingsförsök äger rum, mer eller mindre diskreta och hemliga. Det är nog inte bara propaganda från en wanna-be statschef.

Faktum kvarstår: En sådan här seger till och Madrid kommer nog inte att ha en sansad motståndare kvar på den andra sidan borden. Nästa runda kan i så fall äga rum på gator och torg.

Och där finns det sällan någon vinnare. Bara förlorare.