Magnus Falkehed

När dessa två är överens finns all anledning till oro

Publicerad

PARIS. När USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens kung Salman blir rörande eniga finns det anledning till oro. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trumps tal till arabvärldens ledare ville vara överslätande, vänligt och konstruktivt. ”Alla är vi mot terrorism, låt oss vara kompisar”, hette det i substans.

Är inte det jättebra? Är det inte toppen att presidenten och överbefälhavaren för världens mäktigaste militärmakt nu vill bli vän med de människor som han har ägnat en stor del av sin valkampanj att utmåla som hot, på alla sätt och vis?

Vilken sund person kan vara emot att man jagar en terrorist med blåslampa?

Vem kan inte tycka att terrorister är ondare än alla andra?

Kampen mot terrorismen ”är en kamp mellan det onda och det goda”, sa ju Donald Trump?

Det finns tyvärr ett jättelikt problem här. 

Donald Trump skrev under vapenkontrakt för hisnande belopp med Saudiarabiens unge ledare, kung Salman (350 miljarder dollar). De löper på tio år. Prins Mohammed bin Salman – mannen som de facto styr Saudiarabien – är en man som har en speciell världsbild där Iran är den store Satan. Han förklarade nyligen avsikter i en teveintervju:

– Vi ska inte vänta till slaget står i Saudiarabien, vi ska arbeta för att det står i Iran, sade Salman. Hur ska det lugna shiamuslimer i Libanon, Syrien, Bahrain och i Jemen?

Donald Trump och kung Salman.Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA / TT

Nu flöt Trumps ord som ljuv honung i kungens öron:

– Iran finansierar vapen och tränar terrorister och andra extremistgrupper, slog Trump fast. 

Iran är en ”spjutspets för global terrorism,” förtydligade Trumps saudiske kompis.

Ja, Iran finansierar sedan länge terrorism. USA:s president nämnde inget om att även saudiskt kapital har gjort det i årtionden.

Måste vi påminna om att IS i började som en skapelse för terror mot shiamuslimer, inte tvärtom?

I det kalla krig som sliter sönder Mellanöstern har Donald Trump med andra ord tagit ställning för Saudiarabien mot Iran. 

För de goda mot ”ondskans fotsoldater”. Återigen: Iran är ingen dygdig nation i detta kalla krig i öknen. Men det fanns i alla fall någon form av val i Iran för bara några timmar sedan. När såg vi det senast i Saudiarabien? 

Vad Mellanöstern akut behöver är en nedkylning i konflikten shia mot sunni. Inte en girig pyroman.

Tvärtom så menar nu Trump att USA i arabvärlden ska blunda för alla grova övertramp mot allt vad mänskliga rättigheter står för. 

Egyptens diktator al-Sisi fick i förbifarten komplimanger av Trump för sina fina skor. Det var nästan så att USA:s president var redo att putsa dem åt honom.

När detta skrivs så har det saudiska kungadömet redan börjat bekämpat ”ondskans fotsoldater” sedan mars 2015. De finns framför allt i Jemen och är ofta bara uthungrade barn som väger några tiotals kilo. De bombas ohämmat. Sjukhus bombas också. Bröllop bombas. Begravningar bombas. De råkar ju vara shia och därmed ett hot mot Mecka…

På hemmaplan fråntas däremot kvinnor alla rättigheter. Slavarbete är en institution.

Runt om i världen betalas hatpredikanter med saudiska oljepengar. 

I Trumps värld finns det nu ord för sådana människor: decent people, hyggliga människor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag