Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Falkehed

När dessa två är överens finns all anledning till oro

PARIS. När USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens kung Salman blir rörande eniga finns det anledning till oro. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trumps tal till arabvärldens ledare ville vara överslätande, vänligt och konstruktivt. ”Alla är vi mot terrorism, låt oss vara kompisar”, hette det i substans.

Är inte det jättebra? Är det inte toppen att presidenten och överbefälhavaren för världens mäktigaste militärmakt nu vill bli vän med de människor som han har ägnat en stor del av sin valkampanj att utmåla som hot, på alla sätt och vis?

Vilken sund person kan vara emot att man jagar en terrorist med blåslampa?

Vem kan inte tycka att terrorister är ondare än alla andra?

Kampen mot terrorismen ”är en kamp mellan det onda och det goda”, sa ju Donald Trump?

Det finns tyvärr ett jättelikt problem här. 

Donald Trump skrev under vapenkontrakt för hisnande belopp med Saudiarabiens unge ledare, kung Salman (350 miljarder dollar). De löper på tio år. Prins Mohammed bin Salman – mannen som de facto styr Saudiarabien – är en man som har en speciell världsbild där Iran är den store Satan. Han förklarade nyligen avsikter i en teveintervju:

– Vi ska inte vänta till slaget står i Saudiarabien, vi ska arbeta för att det står i Iran, sade Salman. Hur ska det lugna shiamuslimer i Libanon, Syrien, Bahrain och i Jemen?

Donald Trump och kung Salman.
Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA / TT

Nu flöt Trumps ord som ljuv honung i kungens öron:

– Iran finansierar vapen och tränar terrorister och andra extremistgrupper, slog Trump fast. 

Iran är en ”spjutspets för global terrorism,” förtydligade Trumps saudiske kompis.

Ja, Iran finansierar sedan länge terrorism. USA:s president nämnde inget om att även saudiskt kapital har gjort det i årtionden.

Måste vi påminna om att IS i började som en skapelse för terror mot shiamuslimer, inte tvärtom?

I det kalla krig som sliter sönder Mellanöstern har Donald Trump med andra ord tagit ställning för Saudiarabien mot Iran. 

För de goda mot ”ondskans fotsoldater”. Återigen: Iran är ingen dygdig nation i detta kalla krig i öknen. Men det fanns i alla fall någon form av val i Iran för bara några timmar sedan. När såg vi det senast i Saudiarabien? 

Vad Mellanöstern akut behöver är en nedkylning i konflikten shia mot sunni. Inte en girig pyroman.

Tvärtom så menar nu Trump att USA i arabvärlden ska blunda för alla grova övertramp mot allt vad mänskliga rättigheter står för. 

Egyptens diktator al-Sisi fick i förbifarten komplimanger av Trump för sina fina skor. Det var nästan så att USA:s president var redo att putsa dem åt honom.

När detta skrivs så har det saudiska kungadömet redan börjat bekämpat ”ondskans fotsoldater” sedan mars 2015. De finns framför allt i Jemen och är ofta bara uthungrade barn som väger några tiotals kilo. De bombas ohämmat. Sjukhus bombas också. Bröllop bombas. Begravningar bombas. De råkar ju vara shia och därmed ett hot mot Mecka…

På hemmaplan fråntas däremot kvinnor alla rättigheter. Slavarbete är en institution.

Runt om i världen betalas hatpredikanter med saudiska oljepengar. 

I Trumps värld finns det nu ord för sådana människor: decent people, hyggliga människor.