Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Med Macron-valet står landet inför något nytt

Magnus Falkehed skriver om franska presidentvalet.

PARIS. Historia är ett nött uttryck, men nu skrivs det verkligen historia i Frankrike. Det här valet kommer att gå in i skolböckerna och sätta sin prägel på Frankrike, Europa och världen för kanske ett årtionde framöver.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frankrike har nu fått sin Justin Trudeau som i Kanada, Tony Blair i Storbritannien eller John F Kennedy i USA. Man skulle kunna fortsätta liknelserna och de haltar så klart, men det finns vissa moment i gamla nationer när det blåser nya vindar. Det kan vara en iskalla, främlingsfientliga kulingvindar eller friska fläktar… eller allt på en gång i en enda tornado.

Det enda säkra är att den gamla nationen Frankrike nu står inför något nytt.

Det okända känns ängsligt, tyckte en del väljare som Expressen talade med under söndagen. Andra var mer förväntansfulla.

De franska väljarna var hjärtligt trötta på vad de brukar kalla för de stora elefanterna, de ledande politiker som har hållit sig fast i politiken i tiotals år.

I dag liknar den franska politiken en gigantisk elefantkyrkogård.

För bara ett år sedan trodde de flesta att helgens val skulle bli en revanschmatch mellan de två tidigare presidenterna François Hollande och Nicolas Sarkozy. Men en efter en föll inte bara de ur, utan även alla andra som kom efter dem och som stod för något gammalt.

Det var bara Marine Le Pens, fyrtioåriga Nationella Fronten som bet sig fast. De är ju fortfarande ett oprövat kort i Frankrike.

Med Emmanuel Macron öppnas en ny horisont. Nya partikonstellationer kan komma att sättas på prov. Emmanuel Macrons parti heter En Marche, på väg. Det står för en ny form av medborgarmedverkan genom internet och frågeformulär. Men det står också för den nyvalde presidentens initialer, EM.

Bakom den lurar löftet om en auktoritär styrning av en man som vars beslutsamhet ibland kan dölja maktfullkomlighet och personkult.

Det kommande valet till Nationalförsamlingen kommer att avgöra var fransmännen sätter visaren mellan presidentstyre, fungerande motvikter och ohanterligt kaos.

Macron har lovat att göra både mycket och snabbt för att olja den rostiga tanker som den franska ekonomin har blivit. Fransmännen riskerar komma hem från sin sommarsemester till ett land med många nya reformer.

Vi har ännu inte sett de sista demonstrationerna på Frankrikes boulevarder. Samtidigt så finns en längtan efter något nytt. Något lite rock'n‘roll. En 39-åring som är okonventionell nog att gifta sig med en 24 år äldre kvinna. En man som har vågat bryta mot alla oskrivna regler som det går att bryta mot i Frankrike.

Medgrundaren till den Nobelprisbelönade hjälporganisationen Läkare utan Gränser-MSF sade en gång att den organisationen stod för det bästa i Frankrike. En kombination av fransk arrogans, en sorts djävlar anamma och här-kommer-jag-och-vårdar-mina-patienter-vad-du-än-tycker, kombinerat med en sann universalism med rötter i den franska revolutionen.

Det närmaste halvåret kommer att utvisa om det är ny fredlig, fransk revolution som vi såg i Louvren. Eller om det bara var en ny solkung utan kläder som kröntes där.