Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Falkehed

Macron vred om kniven där det gjorde ont på Le Pen

Presidentkandidaterna Macron och Le Pen i debatt
Emmanuel Macron och Marine Le Pen i den stora tv-debatten.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron.
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Marine Le Pen.
Foto: AVENTURIER PATRICK/ABACA / STELLA PICTURES/AVENTURIER PATRICK/ABACA

MOISSAC.

– När du talar med Ryssland talar du med din bankir, sade Emmanuel Macron och vred om kniven där det gjorde ont i Marine Le Pens syn på Ryssland.

Den avgörande debatten inför söndagens franska presidentval blev en ögonöppnare för de båda kandidaternas syn på Frankrikes plats i världen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Marine Le Pens parti har miljonlån som Vladimir Putin ytterst bestämmer över.

– Det är fel, försökte Marine Le Pen försvara sig, men såret blödde redan. Under långa minuter släppte inte Emmanuel Macron kniven.

Marine Le Pen försökte förklara att inga franska banker ville ge henne lån, att hennes parti varje månad betalade tillbaka lite grand. Om än inte snabbt.

– Ja, vi är ett fattigt parti, sade hon och försökte kontra med vilken pompa och ståt som Macron har tagit emot Vladimir Putin i Frankrike.

– Jag gjorde det som statschefer emellan, sade Macron.

Först efter att ha målat in Le Pen som en kund till Putin lät den franske presidenten debatten gå vidare till Marine Le Pens EU-politik.

Marine Le Pen lyckade aldrig förklara hur hon egentligen ville skapa ett Global France, i stil med det Global Britain som Boris Johnson har talat sig varm för.

Något oväntat men inte helt ologiskt tog Macron fram det förbud mot huvuddukar på allmän plats som Marine Le Pen vill införa. När man talar med muslimska länder i Afrika, - som Le Pen säger sig vilja skapa täta band med - så spelar även bilden av ett land en viss roll.

– Jag slåss för vår sak, men med respekt, slog Macron fast.

Le Pen lyckades heller aldrig riktigt förklara hur hennes Nationernas förbund skulle göra Frankrike starkare än det som är i dagens EU.

– Om du slutar betala i en bostadsförening, så kan du inte vänta dig att de andra medlemmarna kommer att acceptera det, sade Macron.

Marine Le Pens utrikespolitik går ut på att ersätta EU:s gemensamma industri- jordbruks- och säkerhetspolitik med ett solospelande Frankrike. Eller rättare: ett Frankrike som söker ett fördjupat samarbete med Ryssland.

I det sammanhanget är det ganska lätt att förstå vad hennes inställning som president och Natomedlem skulle bli om Sverige och Finland skulle ansöka om att utvidga Nato österut till Rysslands gräns. Ett svenskt och finländskt Natomedlemskap skulle kräva ett godkännande från varje lands parlament, inte minst från det franska.

När debatten sedan gick över till klimatet, blev det inte så mycket bättre.

– Du är klimathycklare, sade Marine Le Pen, men hade inte mycket annat att sätta mot Macron.

”Mycket långsammare”, ville hon att klimatomställningen skulle gå för att bespara fransmännen onödiga kostnader.

Fransmännen kan välja Marine Le Pen som president på söndag. Men då kommer det att vara ett medvetet och demokratiskt val för att släppa all internationell solidaritet inom EU. Och lägga klimatomställningen på hyllan.

Ingen av de miljoner fransmän som satt klistrade framför sina skärmar kan säga att de inte visste vad de röstade på.

Expressens korrespondent på plats i Paris