Magnus Falkehed

Macron – från häcklad till en modern Napoleon

Publicerad

PARIS.

Politik är som ost i Frankrike, något som fransmännen älskar i alla dess former. Men åtta olika val på mindre än ett år tog nästan musten ur fransmännen själva, vilket visade sig i det rekordlåga deltagandet i den sista rundan.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Söndagens låga valresultat tyder också på Frankrike törstar efter förändring, men väljarna litar ändå inte till hundra procent på den nya majoriteten. 

Macrons La République en marche, LREM, fick runt 311 säten plus stödpartiet MoDems femtiotal. 

En viss tvekan märktes också i många kafé- och middagsdiskussioner de senaste dagarna. 

Många är lite ängsliga över att Macronomanian är på väg att skapa en (snudd på) enpartistat med ett snart permanent undantagstillstånd. En av Macrons första lagpaket blir nämligen att avskaffa undantagstillståndet, genom att föra in de främsta bitarna av det i lagboken.

Många som har röstat på den 39-årge presidenten oroar sig för vad Macron eller nästkommande hans efterträdarekan göra med en sådan makt på olika områden.

Trots den något ljummare entusiasmen ska man inte glömma vilken resa Frankrike har gjort sedan förra hösten.

I åtta primär- president- och parlamentsval har de franska väljarna åstadkommit mer än på årtionden.

Hollande, en sittande och en före detta (Sarkozy) president kastades ut, trots att de troddes vara de solklara presidentkandidaterna.

Fillon, en i primärvalet segrande före detta premiärminister kastades ut från vad som skulle vara en promenadseger.

Socialistpartiet, det största partiet i parlamentet, förnedrades och nästan förintades.

Front National, den EU-fientliga populisthögern bakom Marine Le Pen gick från att vara det stora hotet till att bli en serial loser med otydlig framtid de närmaste åren.

Den konservativa högern står inför en starkt hotande splittring i två falanger.

Antalet kvinnor i parlamentet har gått från var fjärde till fyra av tio.

Medelåldern i parlamentet har sjunkit drastiskt över en natt.

Emmanuel Macron, en 39-årig man, gift med kvarts sekel äldre fru, gick från att vara en häcklad, okänd yngling till att bli en mäktig, modern Napoleon Bonaparte.

La République en marche, LREM, ett parti som inte ens fanns för ett år sedan har tagit över en överväldigande majoritet i Nationalförsamlingen.

Den politiska mittfåran blev den nya gräddfilen efter årtionden av flörtande med extremhögern.

EU-entusiasmen fick Macron att spela Beethovens glädjehymn som segerlåt.

Frankrike gick från att vara gäspigt och mögligt som en gammal roquefortost till att bli en pigg utmanare av både Trump och Putin.

Vem sade att politik var tråkigt?

Nu återstår att se vad Macron kommer att uträtta med sin nästan totala makt. Förväntningarna kommer att vara i nivå med mandatet.

Det kommer inte att räcka med att göra Versailles till en ny festlokal och att få OS-spelen till Paris 2024. Få presidenter har haft så kort tid på sig att kunna visa konkreta resultat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag