Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Italiens populister har lärt sig en läxa

Efter clownen Beppe Grillo fick rörelsen jultomten Luigi Di Maio. Foto: CIRO FUSCO / AP TT NYHETSBYRÅN

Nästan var tredje väljare i Italien röstade på den populistiska Femstjärnerörelsen. Det är onekligen en personlig seger för den 31-årige Luigi Di Maio.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Salen med marmorpelare i det femstjärniga hotell i Rom där partiledningen i natt tog emot resultatet var fullsatt av journalister från hela världen. På elvaslaget gav opinionsundersökningarna partiet 29-33 procent av valunderlaget.

Partiets digra valprogram håller egentligen i två ord: Extra Allt. Både lägre skatter till alla, bättre pensioner och medborgarlön till de som ännu inte har gått i pension. Jo, de skulle rädda klimatet också! Efter clownen Beppe Grillo fick rörelsen jultomten Luigi Di Maio.

Om man som väljare inte orkar fundera på hur ekvationen ska gå ihop så kan man alltid snegla på marknaden. Svettas handlarna i sina skjortor? Går telefonerna varma för att sälja av delar av Italiens skuldberg? Säljer investerare allt de har för att sätta pengarna i säkerhet i Frankfurt hellre än i Milano och i Rom?

Svar: nej. Ända fram till fredagen höll sig marknaden (nästan) lugn som en zenbuddist framför Italiens gigantiska skuldberg. 

Det finns det två förklaringar till. Den ena är att i princip alla Italiens populister och fascister har lärt sig sin läxa från det franska presidentvalet 2017. Där förlorade extremhögerns Marine Le Pen stort på att in i det sista hota med att gå ut ur eurosamarbetet. Många fransmän gillade hennes ord om att deportera invandrare, men de värnade än mer om sina plånböcker. De franska väljarna sneglade också på Storbritanniens uttåg ur EU och tänkte efter. 

Därför anpassar sig nu även de italienska extrempartierna till de sedvanliga utspelen som inte kostar mycket: "vi ska förhandla med Bryssel". De flesta vet hur det brukar gå i slutändan.

 

JENNIFER WEGERUP: Den unga kvinnan bars ut – Silvio Berlusconi log mot fotograferna 

 

En hatkampanj mot invandrare stör däremot inte marknaden. Det stör inte heller nämnvärt Italiens grannar. De muttrar på sin höjd lite grand om mänskliga rättigheter och förfasar sig lite artigt mot att fascismen är tillbaka. Det kostar inte heller mycket, speciellt som ingen egentligen på allvar vill hjälpa Italien som står längst ut på bryggan mot Afrika.

Att svart är det nya normala igen, kan man däremot ta. 

En person som vädrar morgonluft i Italien är Donald Trumps katolske, före detta spinndoktor Stephen Bannon. På studiebesök i valkampanjen är han lyrisk över vart vindarna vänder i Italien. Bannon tycker att italienarna redan har gått längre än både britter med Brexit och amerikaner med Trump.

Det borde få oss att grubbla.