Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Hur protesthelgen än avlöper är Macron redan besegrad av de Gula västarna

Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PARIS. I morgondiset intill Triumfbågen i Paris stod en präst för att välsigna alla förbipasserande, vare sig de kom för att demonstrera, bara titta på eller för att hålla ordningen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Prästen verkade förstå att det kommer krävas ett mirakel för att någon ska gå vinnande ur krisen som skakar Frankrike.

De som i likhet med François eller Jeanette eller många av de andra jag träffade, och som drömde om flera tusenlappar i extra köpkraft, fick återvända från tårgasmolnen med tämligen tomma fickor.

Hundratals av de som trodde att bränna bilar och egendom ska starta en ny fransk revolution hann inte längre än till de boulevarderna intill Champs-Elysées innan polisen satte dem i förvar. Andra satt under kvällen på huk på blöta trottoarer, övervakade av polis.

Men inte ens 89 000 poliser i Frankrike kan stoppa vreden från stora lager av den franska befolkningen. Oron kommer att fortsätta. Så till den grad att franska forskare och intellektuella nu debatterar om huruvida 1900-talets relativt lugna och förhandlande demokrati bara har varit en historisk parentes?

Hur den stora protesthelgen än avlöper så är redan president Emmanuel Macron besegrad av de Gula västarna. För ett och ett halvt år sedan paraderade fransmannen under sin valsegernatt framför Louvren till tonerna av Beethovens Glädjesymfoni. Macron var EU:s lysande, gula stjärna, mannen med pretentioner på att ta ledarskapet i EU efter en allt mer sliten Angela Merkel.

Nu kan eftergifterna till de Gula västarna äventyra Frankrikes budget som kanske inte kommer att hålla sig inom EU:s ramar – och därmed Frankrikes trovärdighet i Bryssel. Macron stack ut hakan mot Trump och ville göra ”the planet great again”.

Under trycket från de Gula västarna faller den ena gröna energiskatten efter den andra i papperskorgen …

EU-valet i maj kan bli en mardröm.

Framför allt så trodde Emmanuel Macron på sitt eget geni – och glömde bort att bara 24 procent av fransmännen röstade på honom i presidentvalets första omgång. Finalen var mer extremhögerns förlust än Macrons vinst.

Förr vann han på att inte komma från ett vanligt politiskt parti. Nu är frågan om statschefen ens kan sparka sin premiärminister? Presidenten har brist på erfarna medarbetare.

Samtidigt påminner de Gula västarna honom om att ingen är president av Guds nåde.

Hur mycket än prästen på Avenue Wagram kämpar för att välsigna sina landsmän.