Magnus Falkehed

Hotet mot Sverige – efter Löfvens bråk med Trump

Trump: Jag är besviken på Löfven.
Donald Trump är besviken på Stefan Löfven.
Foto: AXEL ÖBERG

PARIS. Världens mäktigaste statsledare är besviken på Sveriges statsminister, Stefan Löfven. Besviken för att - får man anta - Stefan Löfven inte har gripit in personligen i den rättsliga hanteringen av ett misshandelsmål på Stockholms gator.  

Även om det råkar gälla en amerikansk medborgare och musiker, med artistnamnet A$AP Rocky.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tweetmissilerna som Donald Trump skickar rakt in i Rosenbad är ingenting som kan viftas bort med några enkla förklaringar. De räcker inte med att säga att USA:s president har börjat ladda inför ett presidentval. Eller att han fiskar efter röster som han tidigare har ägnat ett ganska måttligt intresse för: ”USA:s afroamerikaner”.  I sin tweet poängterar han att ”Sverige har svikit USA:s afroamerikaner”.

Riktigt svettigt blir det när presidenten uttalar en form av dolt hot i sin besvikelse:

”Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera likadant tillbaka.”

Här är vi inne på en klassisk Trumpretorik, att allt i världen går att fixa med en deal, en uppgörelse. ”Jag gör det här för dig, så du gör det här för mig.”

Hotet och frågan är således: vad är det egentligen som Donald Trump anser att USA gör för Sverige i dag och vad han inte anser att USA borde göra för oss i morgon? Talar vi om ekonomiska överenskommelser? Säkerhetssamarbete? Diplomatiska tjänster och gentjänster?

I skrivandes stund är det bara Stefan Löfven som vet vad som kan ha sagts i diskussionen med Donald Trump.

Optimisterna skulle säkert säga att allt bara handlar om dimridåer, ett spel för gallerierna där Donald Trump viftar med sitt kastspö i en form av röstfiske i USA.

Tyvärr är det långt allvarligare än så. Twittergranaterna mot Rosenbad är en form av väckarklocka. USA leds troligen inte av ledare som har läst filosofen Charles de Montesquieu och hans lära om maktdelningsprincipen från 1700-talet.  Den som säger att en domare eller åklagare inte ska organisera sitt arbete efter telefonsamtal från ministrar och regeringschefer. Vi talar här om själva fundamentet i USA:s demokratiska DNA.

Montesquieu måste vrida sig i graven.

Den lugna, sansade och humorlösa demokratin är på tillbakagång i alla väderstreck. Det är på hög tid att vi bestämmer oss för vilka värderingar vi är redo att försvara till varje pris.

Expressens Linda Nordlund med i Sky News om Asap Rocky