Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Forntiden har kommit skrämmande nära igen

Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS/LONDON. De senaste årtiondena har Eurostartåget mellan Paris och London under den Engelska kanalen nästan blivit ett som ett inrikeståg. I princip varje timme forslar det hundratals av människor till grannlandets huvudstad. Människor som säkerligen i en förkrossande majoritet röstade mot brexit, ett utträde ur EU.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På det här tåget är resenärerna unga och sugna på att dansa och festa med främmande människor på den andra sidan kanalen. Eller också är de högutbildade och välbetalda affärsresenärer som bollar mellan franskan och engelskan tämligen obehindrat.

De är alla på sina sätt vad EU var tänk att bli. Men aldrig blev.

Tiderna är annorlunda i dag.

I Frankrike förolämpas och mordhotas protesterande Gula västar så fort de går med på att föra en dialog med statsmakten. De kallas för medlöpare och förrädare mot folket.

I Storbritannien pressas folkvalda att säga nej, nej och åter nej till kompromisser med EU.

Men som premiärminister Theresa May själv påpekade med bitter, brittisk ironi: vad är det egentligen som föreslås i stället?

Ingenting. Nothing. Rien.

Frågan är i vilken grad de som aldrig har fått lyxen att resa i ett Eurostartåg bryr sig om kaoset? Vad väger det mot en hushållsbudget som sinar redan i mitten på månaden? Politik handlar inte alltid om att resonera. Ibland är det bara rent raseri.

Vid Eurostartunnelns inlopp på den franska sidan av den Engelska kanalen övar nu franska tullare i nya rutiner. Landshövdingar ser över hur kustremsan återigen kan bli en hård gräns mot Storbritannien. Migranter från kurdiska Irak har börjat sätta britternas kustbevakning på prov med livsfarliga färder i gummibåtar över kanalen. Fransmännen samarbetar fortfarande med britterna i ett gemensamt avtal om migration för att hålla tillbaka dem.

Men för hur länge?

För en tid sedan träffade jag en fransman som hade smugglat vapen till IRA under de blodiga åren på 1980-talet på Nordirland. Han är inte ens pensionär – men jag hade en känsla av att ha en dinosaurie från forntiden vid matbordet.

I dag har forntiden kommit skrämmande nära igen. Ingen sund person kan i dag förutspå vad som ska hända med freden på Nordirland.