Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Falkehed

Expressen möter klimatkrisens unga offer

Expressens fotograf Niclas Hammarström och reporter Magnus Falkehed på plats i Tchad.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Klimatkrisens offer skördas ofta bland de som aldrig har sett ett flygplan eller en stadsjeep, annat än på bild.

De lever många gånger tusen mil ifrån oss, på den andra sidan jordklotet. Deras livsnödvändiga jordbruk sopas bort i jordskred, deras barn slits bort i flodvågor, de överlevande blir lätta byten för terrorister.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När hemmet jorden skakas i grundvalarna är det de sköraste samhällen som först går i kras. 

De allra mest utsatta är barnen.

Det finns alltid många orsaker till katastroferna, men klimatomställningen blir allt oftare droppen som får bägaren att rinna över.

DEL 1: BARNEN PÅ DEN SJUNKANDE ÖN. Hotet kommer från det stigande vattnet. Sexårige Blantins ö Han Island sjunker långsamt ned i Stilla Havet.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Vi fick förtroendet och utmaningen att söka upp barnen och de unga som står i frontlinjen för klimatomställningen och att lyssna på deras berättelser.

Det blev en resa till platser som vi själva ofta aldrig hade hört talas om, eller ens anade kunde finnas. Vi tog oss fram över hav och över berg, genom öken och genom träsk. 

DEL 2: SYSTRARNA BLEV KVAR – SJÖN FÖRSVANN. Systrarna har flytt undan terrorsekten Boko Harams senaste attack. Kring den krympande Tchadsjön har terrorsekten blivit klimatomställningens blodiglar.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Vi träffade barn som lekte på soptippar, voodoopräster som försökte bota sjukdomar, en dotter som såg sin mamma slitas i väg till en häxprocess, en ö som sjunker ned i havet och ungdomar som fostras till att döda för den sköra, brukbara jorden.

På flera kontinenter tvingades vi andas vi in den sötaktiga doften av död. 

Överallt lyssnade vi på barnen - de som redan nu växer upp i vad många fruktar kan bli en verklighet för en allt större del av jordens befolkning.

DEL 3: SOPTIPP, TOALETT – OCH EN LEKPLATS. Barnen i Cap-Haitiens fattiga kvarter leker på soptippen. Det är också kvarterets toalett.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

För de unga sker klimatomställningen här och nu - med konsekvenser som kan bli svåra att överblicka.

Deras liv är en annan berättelse, långt bort från koldioxidskatter och vindkraftverk.

Men den är lika viktig. 

Vi hoppas att ni också vill följa med på den här resan och lyssna på de som aldrig får sin plats i talarstolen.

Vi vågar tro att ni också vill känna på hur barnen i klimatomställningens frontlinje lever, tänker och känner.

De är värda att lyssna på!

DEL 4: BARNEN LEVER MITT I EN SPÖKSTAD. Paulina vill bli polis och ställa saker till rätta i en orättvis värld. När cyklonen Idai kom fick hon fly genom vattnet.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

En insamlingsgala till förmån för världens barn

”Världens  viktigaste kväll – och roligaste” är TV4 och Unicefs  gala som hålls på onsdag nästa vecka på Cirkus i Stockholm. Galan är en årlig insamlingsgala för att få in fler världsföräldrar. 

 

Galan sänds hos TV4 klockan 20-22.00. Jenny Strömstedt och Daniel Norberg är programledare. 

 

– Jag vet genom mitt eget engagemang i Unicef att insatserna kan vara skillnad mellan liv och död, men att Unicef också förändrar livsvillkoren för barn världen över på lång sikt. Det känns därför både hedrande, och roligt, att få leda denna kväll. Jag hoppas verkligen att vi lyckas förmedla vilken stor skillnad du kan göra som världsförälder, säger programledare och Unicef-ambassadör Jenny Strömstedt i ett pressmeddelande. 

 

Under galan kommer flera reportage från olika delar av världen att visas. Bland annat har Måns Zelmerlöw mött barn som bor och arbetar på gatan i Bolivia medan Kristin Kaspersen har varit i Bangladesh för att besöka världens största flyktingläger. 

 

Under kvällen kommer också flera artister att uppträda, bland annat Laleh, Peter Jöback och Måns Zelmerlöw. 

Så kan du hjälpa

Alla katastrofer slår hårdast mot barnen. Det gäller även katastrofer som orsakas av klimatförändringar. Barnen drabbas av sjukdomar, undernäring, missad skolgång och riskerar att dras ännu längre ner i fattigdom. Unicef, världens största barnrättsorganisation, finns på plats i över 190 länder och ser till att barn får rent vatten, näring, hälsovård, vaccin och utbildning.

 

Som Världsförälder hos Unicef skänker du 100 kronor varje månad via autogiro – till alla de barn som mest behöver din hjälp. Du är med och ser till att barn blir vaccinerade mot farliga sjukdomar, får rent vatten, möjlighet att gå i skolan och skydd mot våld och övergrepp. Anmäl dig på unicef.se eller ge en gåva genom att swisha till 9020017.