Magnus Falkehed

Erdoğan går fram med släggan

I det konservativa fästet Faith Camii applåder invånarna, i takt med att friheten krymper för Turkiets invånare.
Foto: Mgnus Falkehed
Enligt inrikesminister Bekir Bozdag har sextusen personer arresterats över hela landet i kölvattnet av den misslyckade militärkuppen.
Foto: Magnus Falkehed

ISTANBUL. Erdoğan går fram med släggan mot sin opposition. I det konservativa fästet Faith Camii applåder invånarna, i takt med att friheten krymper för Turkiets invånare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi är för vårt land och för vår president och för att visa världen att vi står upp, säger studenten Hatice Nur Bazora. Hon ler brett i sin gröna hijabslöja. Här vid Faithmoskén i Istanbuls västra, gamla stadsdelar har just brodern till president Recep Tayyip Erdoğan närmaste rådgivare blivit hyllad i en begravningsceremoni som martyr efter helgens kuppförsök.

President Erdoğan gjorde själv ett framträdande för folkmassan och tog upp frågan om ett införande av dödsstraff. Så sent som 2004 avskaffades dödstraff helt i Turkiet. Det var i en tid då Turkiet knackade på dörren till EU. Idag, bara ett drygt dygn efter det misslyckade kuppförsöket är tongångarna annorlunda. För Turkiets starka man är ett återinförande av dödsstraff i det närmaste en demokratisk skyldighet. I folkmassan ropade hans anhängare efter ett återinförande.


LÄS MER: Svenskarna i Turkiet om kuppen


I en demokrati kan man inte åsidosätta folkets vilja. Detta är deras rätt, sade presidenten till entusiastisk hop framför moskén. Död, martyrskap och straff är ord som ligger på alla tungor i den kvava Istanbulsommaren. Till och med köttbutiken intill moskén uppmanar folk att gå i döden för presidenten.

Ytterligare fyra döda hyllades också under sammankomsten. Tillsammans med sina tre väninnor var Hatice Nur Bazora en av de få kvinnor i folkhopen som uttalade sig för en främling. De andra är under hård kontroll av männen på torget.

Som i alla konservativa rörelser på jorden råder här en stark nostalgi över det förflutna. Flera män kommer fram till oss och vill tala om ärorika sultaner som gjorde Istanbul till centrum för ett imperium. Många av dem menar att Erdoğan är mannen som ska återge Turkiets dess forna glans. I deras munnar liknar han i mycket en modern sultan 2.0.

I Turkiet denna söndag är det ord och ingen lek som gäller. Enligt inrikesminister Bekir Bozdag har sextusen personer arresterats över hela landet i kölvattnet av den misslyckade militärkuppen. På vilka bevisgrunder som de har frihetsberövats kan det bli arbetsamt att utreda. Turkiet har samtidigt arresterat eller sparkat 2700 domare som inte platsar i statschefens nya ordning.


LÄS MER: Erdogans hämnd: Utrensning


Det handlar om populism på hög nivå. Ingen kan neka till att det är folkmassorna som har styrt utvecklingen i Turkiet. Från att ha varit en liten avsatt gubbe - inte större än en Iphoneskärm i händerna på en CNN-journalist - satte presidenten i gång en folkrörelse som ingen kuppmakande militär kunde stoppa. Uppmaningen över Face Time kommer att gå till historien som en av regionens skickligaste omvändningar av en situation. Digital och politisk judo på högsta nivå. Nu har Erdoğan nästan fria händer.

– Jag vill inte att han ska bli en sultan. Han ska fortsätta att väljas, om och om igen till dess att han dör. Alla hans motståndare har på sin höjd en femårings intelligens, säger taxichauffören Saban Arslan.

När Turkiets riktiga femåringar blir röstberättigade är det långt ifrån omöjligt att de väljer en åldring vid namn Erdoğan till president.