Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Falkehed

Epidemier kan också sprida avundsjuka

Statsepidemiologen: ”80 procent kommer inte att vara speciellt sjuka”
Frankrikes president Emmanuel Macron besöker medicinsk personal vid ett sjukhus i Paris på torsdagen.
Foto: LEMOUTON STEPHANE/POOL/ABACA / STELLA PICTURES
La Pitie-Salpetriere hospital i Paris.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PARIS. En pandemi testar inte bara vårt vårdsystem, det kan sätta hela vår självbild på prov. Fransmännen håller hårt i sitt självförsörjande men i Sverige är det svårare. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När coronaviruset bröt ut i Kina var den franska regeringen snabb med att skicka flygvapnets Airbus 340-200 till Wuhan för att hämta hem 200 medborgare. De franska resenärerna fick sen vila ut sig i karantän på en semesteranläggning vid Medelhavet.

I Frankrike ligger en av fabrikerna för skyddsmasker i Europa med högst kapacitet och produktionen går på högvarv. Enligt New York Times får fabriken i snitt en ny order varannan minut. Det kommer troligen att dröja innan fransk sjukvårdspersonal lider brist på masker.

I västfranska Normandie finns världens största fabrik för influensavaccin. Sanofianläggnigen har en produktionskapacitet på 30 000 doser per timme. Att ha inhemska vaccinfabriker ses i Frankrike som en självklarhet, trots att gemene fransman ofta själv är skeptiker till vaccin. 

Sverige är ett litet och smart land. När John Hopkins Institute och några andra satte ihop ett världsomspännande betygsystem, GHS-index, för olika länders beredskap för pandemier låg vi nästan högst upp. Men vår styrka, enligt undersökningen, ligger framför allt i förebyggande åtgärder. Om katastrofen är ett faktum blir det jobbigare. Blir katastrofen ett tillstånd... ja, då blir det riktigt svettigt. 

I dag vill inte Socialstyrelsen inte avslöja vilken exakt vårdkapacitet vi har av rädsla för att blotta vår sårbarhet. Det här ställer också frågan om vår självbild.

Det är lite som under Stormaktstidens krig och farsoter. Lilla Sverige trodde sig ha en större befolkning än vad som var fallet – och betedde sig därefter. När vi senare gjorde en gjorde en ordentlig folkräkning blev resultatet något av en kalldusch.

Tiden är förbi när Sverige stoltserade med feta beredskapslager av allt från olja till ärtsoppa och yllesockor. Men inom en snar framtid har varken Sverige eller Frankrike längre råd att köpa en heltäckande försäkringspremie mot pandemier och allehanda farsoter av bibliska mått åt sina medborgare. EU skulle däremot ha det. Men risken är att Coronaskräcken i stället får var och en att bli ännu mer egoistisk. 

Epidemier kan också sprida avundsjuka.