Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

En politisk klusterbomb kastas in i parlamentet

Emmanuel Macron lägger sin röst. Foto: CHRISTOPHE PETIT-TESSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron och hustrun Brigitte. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var en fransk revolution 2.0 som trillade ur de halvfulla valurnorna i parlamentsvalets första omgång söndag kväll. Den 39-årige presidenten Emmanuel Macron är inte bara på väg mot en storseger i första halvlek – det är en politisk klusterbomb som kastas in i parlamentet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mellan 380 och 430 av Nationalförsamlingens säten kommer att gå till presidentens nya parti, LRM ,enligt opinionsinstitutens kalkyler av söndagens valresultat. Nästa söndag är det valfinal.

228 år efter att Bastiljen stormades borde återigen andra demokratier i Europa betrakta vad som händer i Frankrike. 

Det hette länge i Frankrike att val väljs långt ute på högerkanten. Socialister och Republikaner tävlade om att bräcka Le Pen, far och dotter. 

Macron vann på en XM-linje, extra medium, i mittersta mitten. Le Pen får inte tiotals utan ett par, tre fyra parlamentariker.

Marine Le Pen får ett fåtal parlamentariker. Foto: MICHEL SPINGLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det hette att politik är ett yrke. Att det krävs erfarenhet, ärr och nederlag för att veta vad man ger sig in på innan man siktar högt i politiken. Macrons högkvarter var i går full av 30 plus-åringar som kan vara säkra på att bli valda.

På bara drygt ett år har Emmanuel Macron, som aldrig tidigare hade ställt upp i det minsta lilla lokalval blivit vald till president. 

Med hjälp av dörrknackningar, internet och smart kartläggning har Macrons parti gått från noll medlemmar till flera hundra tusen. Det raljerades över att det inte var dyrare att vara medlem i hans parti än i en facebookgrupp. 

Men Macron fick medlemmarna att jobba i tusentals kommittéer på sin fritid.

Nej, det handlar inte om någon direktdemokrati som andra partier drömmer om. Macron och hans ledningsgrupp suger åt sig förslagen men toppstyr sedan allt. 

Det finns andra liknelser med den franska revolutionen 1789. Det var en borgerskapets revolution mot aristokratin. Allt annat är bara revolutionär tavelkonst.

Själva kärnkraftsreaktorn i Macrons rörelse är 25 till 45-åriga entreprenörer, högutbildade studenter och en och annan lokalpolitiker som har insett att det fanns ett glastak i de klassiska partierna. För att inte säga en vallgrav grävd av de äldre medlemmarna. 

Emmanuel Macron skakar hand med Elfenbenskustens president Alassane Ouattara. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

Antingen var nykomlingarna för unga eller så var de redan för gamla för att kunna drömma om en karriär i de klassiska partierna. 

Många av dem har läst sin Voltaire, den förrevolutionära upplysningsfilosofen som sturskt svarade den arrogante aristokraten (fritt översatt) att: ”Jag heter bara Voltaire. Mitt namn är en början. Ditt slutar med dig.”

Kvällens val blev en elefantkyrkogård av etablerade politiska aristokrater. 

Liksom i den franska revolutionens kölvatten kommer det att finnas några monarkister kvar att försvara sin gamla värld. 

Men vid sidan av det kommer det att finnas en långt större del av befolkningen som stillatigande ser Macrons borgerskap kasta ut den gamla aristokratin. 

Det är de som Macrons föregångare, François Hollande, enligt en bitter ex-sambo ska ha kallat föraktfullt De Tandlösa, les Sans Dents. Det var kanske en lögn.

Men de tandlösa finns där. De är de som i dag har svårt att betala sig en tandfyllning eller som redan kände sig för övergivna för att rösta. 

Valdeltagandet har inte varit så här lågt på 60 år, under 50 procent. Om Macrons parlament kör över de Tandlösa så kommer den här revolutionen att sluta som alla andra revolutioner. Våldsamt.