Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

Emmanuel Macron
får sin drömfinal

PARIS. Mon Dieu!

Macron får sin drömfinal.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte för att extremhögerns Marine Le Pen är den lättaste kandidaten att vinna mot i en valfinal.

Tvärtom, så har eniga opinionsundersökningar sagt att mittenliberalen Macron skulle få bättre siffror i en final mot den konservative François Fillon än mot Marine Le Pen. Ändå är det just den drömfinalen som den 39-årige frifräsaren bara kunde drömma om.

Nu kan Macron ta på sig rollen som Skönheten i Skönheten och Odjuret.

Många har häcklat Emmanuel Macron politiska rörelse, En Marche! (På marsch! Eller EM som i hans initialer) för att vara mer än Facebookgrupp än ett politiskt parti. De har inga lokalvalda, inga landshövdingar, inga borgmästare…

Just att EM inte är ett politiskt parti kan förklara att politikertrötta fransmän röstade på just nykomlingen Macron. Han är ung, relativt oprövad och han talar om hur han vill arbeta med fransmännen mer än exakt om vad han vill göra ovanför deras huvuden.

Metod mer än innehåll. Det är nytt i det bångstyriga Frankrike.

Ända till denna söndagskväll i april 2017 har franska väljare visat på en konstant förkärlek till politiker i stil med filmens Rocky Balboa:

– Det handlar inte om hur hårt du slår. Det handlar om hur hårt du kan bli slagen och fortsätta framåt. Om hur mycket du kan ta…, sa den ärrade Rocky i den sjätte Rockyfilmen.

Just så har tidigare franska presidenter vunnit: De Gaulle, Mitterrand, Chirac, Sarkozy…

I år var det franska valets Rocky Balboa den konservative François Fillon. Han som alla opinionsundersökningar sedan i julas såg som en solklar vinnare i presidentvalet. Sedan kom skandalerna.

 

LÄS MER: Emmanuel Macron och Marine Le Pen mot seger i franska presidentvalet 2017

 

Även kvällens andra finalist, Marine Le Pen har drag av Rocky och veteran i sammanhanget. Hon har bokstavligen vuxit upp som arvinge och kronprinsessa i den franska extremhögern.

Med Le Pen som motståndare kan Macron axla rollen som landsfader, skriver Magnus Falkehed. Foto: Yoan Valat / Epa / TT

Men hennes budskap är oprövat i Frankrike: stänga gränserna och straff- eller skattbelägga allt och alla som är utlänningar. Efter att ha åkt lite slalom i början och backat i undersökningarna körde hon störtlopp den sista veckan. Då siktade hon in sig på sina kärntrupper och slog stenhårt mot islam. Imamer skulle utvisas och moskéer stängas. Sedan kom attentatet på Champs-Elysées bara minuter efter att hon upprepat just detta budskap i den sista teveutfrågningen. Strategin fungerade.

Med Le Pen som motståndare kan Macron axla rollen som landsfader, en demokratins riddare i skinande rustning mot draken Marine. Nu blir det lättare att få över inte bara vänsterpolitiker utan även högerpolitiker från den konservative François Fillons skara. Han kommer nu att kölhalas av sina partikamrater. Många av dem kommer att dra sig till Macrons smörgåsbord.

För Macron och Le Pen börjar däremot en helt ny valkampanj.

Vi vet hur den borde gå.

Vi vet också att ingenting har gått som förutspått i det franska supervalet, 2017.