Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Falkehed

Tusenårig historia av snille, smak och geni

Branden slukar Notre-Dame.
Foto: ALEXANDRE KARMEN / STELLA PICTURES
Människor sörjer i Paris.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. ”Le Monde est formidable” – ”Världen är underbar” – strömmar det genom klirret på kaféet där jag skriver de här raderna. En gammal chansonlåt i knastrig, svart vinyl av Serge Reggiani. En sådan där typisk fransk musiker och skådespelare som platsar bredvid Piaf. Genom fönstret ser jag Notre-Dame. Boklådorna och träden. De fortfarande gula löven och bokbladen.

Och vår fru, Notre-Dame. Sargad och sotig, men omhuldad av byggnadsställningar och brandstegar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla har inte minnen för livet av 40-årskalas på en pråm vid katedralens fot, upplyst av kajernas strålkastare. Det behöver man inte heller ha. Man behöver inte ens ha satt sin fot i Paris för att känna samhörighet med en inte långt från tusenårig fru. Det är det som är själva magin med henne.

Jag har aldrig varit vid pyramidernas fot i Egypten.  Men om en jordbävning eller meteor imorgon skulle rasera den triangelsilhuetten skulle jag känna det som ett slag i magen.

För allt handlar inte om arkitektur utan om vad vi möblerar arkitekturen med. Våra minnen, fantasier och drömmar.

Det är talande att Notre-Dame för många av oss är Esmeralda och Quasimodo vare sig det är i versionen Walt Disney, Victor Hugo eller en musikal. Ett fantasifoster med andra ord! För Notre-Dame är en fantasieggande byggnad som nästan gör dikten verkligare än verkligheten själv.

Människor håller om varandra framför branden i Notre-Dame.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Branden sett från området Montemarte.
Foto: YAGHOBZADEH RAFAEL/ABACA / STELLA PICTURES/

När den byggnaden brinner är det våra drömmar, våra kärleksminnen, verkliga eller påhittade som glöder. Handen upp den som aldrig har funderat på att ta sin älskade till en promenad framför Notre-Dame!

Notre-Dame är också någonting som ingenting kan ta ifrån oss: En tusenårig europeisk historia av snille, smak och geni. Ett sinne för ljus som sipprar ned i väldiga skepp samtidigt som musik klingar som ett eko av… om inte av paradiset, så i alla fall av vad vår värld kan frambringa när den är som bäst.

När världen är underbar! Därför kommer Notre-Dame att räddas. För det underbara i världen tenderar att segra, i det långa loppet. Åtminstone när vi talar om det riktigt långa loppet.

En så där 800 plus år.

Att sedan Frankrike är ett av få länder på jorden att verkligen ha omhuldat sitt hantverkskunnande som en strategisk tillgång i en extremt lönsam lyxindustri blir en extra hjälp på vägen.

Expressens Magnus Falkehed är på plats i Paris