Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Falkehed

Attackerna handlar inte om hjärntvätt

Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Varken i Annapolis, Paris, Trollhättan eller Kabul handlar den här sortens attacker om hjärntvätt. Snarare är det tvärtom, sjuka och störda hjärnor har fått ligga och ruttna för länge i grumliga slaskhinkar. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är alltid farligt att försöka rationalisera vansinnesdåd. Vi måste helt enkelt vänja oss vid att en viss typ av människor i alla länder och kulturer är redo att ta vilken förevändning som helst för att begå det oförlåtliga.  

Det farliga är hur engångsmördarna manipuleras eller låter sig dövas av hatiska stämningar.

För offren går däremot alltid mönstret igen. När något sådant här händer – en person tränger in i en lokal med död för ögonen och vilja att skjuta ned så många som möjligt – går min hjärna i spinn. Den försöker se mönster. 

Men ständigt kommer den tillbaka till offren. Jag tänker på läkaren Patrick Pelloux som jag träffade efter Charlie Hebdo-attacken.

Han hade kommit in på redaktionen där han arbetade och såg sina vänner mördade och sönderskjutna. Sedan dess lever han bakom fördragna gardiner. 

Jag tänker på Bilal i Kabul som stod utanför ett sjukhus under terrorattack sjukhuset och kommunicerade med en släkting som gömde sig under ett bord. Vi såg arméns helikoptrar landa på taket och hur styrkorna försökte tränga ned de många våningarna.

Minuterna var långa. Outhärdligt långa för Bilal.

I Annapolisattacken kunde polisen gripa in på mellan 60 och 90 sekunder. Ett faktum som räddade många liv.

Motivet till attacken kommer att diskuteras. Men på individuell nivå har det inget värde. Däremot visar det hur farligt ord är. Om någon grumlig hjärna anser att journalister inte försvarar demokratin, utan i stället är med i världsomspännande komplott för att sprida falska nyheter, ja då kanske den grumliga hjärnan griper just det som förevändning. Den känner att den får status av riddare i skinande rustning. Eller kanske mördaren bara kände sig förorättad av någon i byggnaden.

Fast tidningar har redan attackerats och i dag är risken stor att just en tidningsredaktion blir måltavla.

Skuldfrågan ligger i så fall på de som piskar en osund stämning. Den som i det offentliga rummet piskar hatstämningar mot judar, svarta, homosexuella, hazarer eller vad det än må vara har alltid en delskuld i vansinnesdåd mot just de grupperna.

Det vet vi. Tyvärr finns det ofta iskalla och onda hjärnor som tänker ut nya, skrämmande måltavlor och tillvägagångssätt.

De Onda ligger alltid några steg före i sina strategier. Senast i veckan avslöjade franska Le Monde att IS enligt en arresterad fransman vid en tidpunkt hade för avsikt att skicka ut barnsoldater med grumlade hjärnor, Smålejonen, att begå attacker i Europa. Men inte i storstäderna, utan mindre attacker i avlägsna landsändar – på ställen där hjälpen sällan är så nära som sextio sekunder. De räknade med att terrorfaktorn skulle bli större där än i en stor stad. 

Det är ett exempel på sambandet mellan rationella, onda hjärnor, mellan hatpropaganda och i slutändan en individ som begår det oförlåtliga.

Efter attacker mot tidningsredaktioner och skolor kan attacker mot byfester och korvkiosker bli nästa mode i de ondas grumliga värld.

 

LÄS MER: Skjutning på redaktion i USA – flera är döda