Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Falkehed

Det är de onda och sjuka som har flest vapen

Minst 50 personer dödades på festivalen.Foto: MEGA CHANNEL / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY

PARIS. Det är svårt att ta till sig vidden av tragedin i Las Vegas. Det finns så klart siffrorna: 59 döda, runt femhundra skadade, tiotals vapen på Stephen Paddocks hotellrum.

Sedan finns det den mänskliga aspekten. Ett sådant här drama skapar tusentals trauman bland både närvarande och bland deras anhöriga.

Efter Parisattacken i november 2015 mot Batalcan, stadion och kaféerna räknar experter med mellan 2 000 och 10 000 personer som är i behov av psykologiskt stöd för lång tid framöver. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur många tusental som kommer att ha sår i själen efter nattens attack i Las Vegas vet ännu ingen.

För alla dem ber nu USA:s president Donald Trump. Presidenten och hans fru Melania ber också för en ljusare framtid, förklarade Donald Trump:

– Vi ber för en dag då ondskan ska vara bortdriven och de oskyldiga är skyddade mot hat och skräck, sade presidenten.

Hans tal var ödesmättat och fullt av medkänsla för massmördarens offer. 

 

Det lät annorlunda 2015 när han var presidentkandidat. Då chockade Donald Trump med att säga att terrorattacken mot konserthallen i Paris hade kunnat slutat mycket bättre… om bara Frankrike hade haft andra vapenlagar. 

– Se på Paris, de har några av de tuffaste vapenlagarna i världen, Paris. Där hade ingen annan än de onda typerna vapen. Ingen hade vapen. Ingen, sa han framför en publik som CNN beskrev som upphetsad och entusiastisk. Det var dagen efter massakern. Han fortsatte:

– De bara sköt dem en efter en. (…) Säg vad ni vill men hade folk varit beväpnade, om de hade haft rätt att bära vapen, ja då hade situationen varit mycket, mycket annorlunda, sade Donald Trump. Han tyckte att hela frågeställningen och tragedin var ”intressant”.

Fransmän rasade då mot Trumps utspel. Frankrikes ambassadör i USA ansåg att det var ”osmakligt och saknade all mänsklig värdighet”.

 

I dag talar presidenten inte alls om vapenlagar. Mördaren i Las Vegas stod förvisso inte bakom publiken, utan högt uppe på 32 våningen. Därifrån ekade ljudet av hans smattrande vapen. Hans rum var fullt av vapen och ammunition när polisen kom in och hittade den döde mördaren.

Han hade så klart fler vapen än vad någon sund medborgare någonsin skulle gå omkring med.

För sådan är matematiken. Det är de onda och de sjuka som har flest vapen.

 

Denna höst arbetar dessutom den amerikanska vapenlobbyn på att driva genom ytterligare en uppluckring av USA:s lagar. Det ska bli lättare att få köpa ljuddämpare till sina vapen.

Argumenten är klockrena. Det är skonsammare för konsumenternas öron att skjuta med ljuddämpare. Många jägare skulle också uppskatta det, heter det.

Jag bävar redan inför vad man kommer att säga nästa gång någon sitter på ett hotellrum och skjuter ned oskyldiga i mörkret – med en ljuddämpare på.

– I dessa stunder söker vi efter någon form av mening, någon form av ljus i mörkret. De svaren kommer inte lätt, sa president Donald Trump.

Nej, det gör de sannerligen inte. Men kan vara hög tid att ställa sig frågor.