Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Falkehed

Anklagelserna mot Ryssland: ”Krigsbrott”

Hör Marika Ericson, biträdande prefekt inom folkrätt om Rysslands attacker i Ukraina: Då kan Rysslands attacker vara krigsbrott.
Väktarna mot krigsbrott håller ögonen öppna efter så kallade termobariska bomber. Här är ett termobariskt vapen monterat ovanpå en T-72-vagn vid en uppvisning i Moskva i augusti 2021.
Foto: Leonid Faerberg/SOPA/IBL
En byggnad i Charkiv står i brand efter att ha träffats av ryska raketer den 2 mars.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/EYEPRESS NEWS/IBL
Rester av en rysk raket i Charkiv den 24 februari.
Foto: SERGEY KOZLOV/EPA TT NYHETSBYRÅN
Två personbilar utanför ett sjukhus i Vuhledar. Här misstänks så kallade klusterbomber ha använts.
Foto: Natalia Sosyura

PARIS. Det förs redan nu en parallell kamp i Ukraina; den som dokumenterar eventuella krigsbrott och brott mot mänskligheten. Det kan tyckas som hopplöst och nästan obscent långsamt.
Men det kommer att få effekt. Om det görs rätt från start.

– Vi har sett användandet av klusterbomber och vi sett rapporter om andra vapen som kan vara mot internationell lag, sade Natochefen Jens Stoltenberg i dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag träffade nyligen en bosnisk kvinna som utsatts för hemska krigsbrott som en del i större brott mot mänskligheten. Hon och hennes mor hade våldtagits. Pappan hade mördats. Likaså henne bror.

Först i februari 2022, trettio år senare, dömdes mannen och han skakar nu galler i ett fängelse för många år framöver. Han är inte dömd på alla punkter, men ändå tillräckligt hårt för att kunna glömma en fridfull pension i de vackra bergen där han har vuxit upp.

Kampen för att få honom inlåst tog nästan livet av kvinnan – en gång till.

För några år sedan träffade jag i Kongos djupa djungel en grupp av notoriska krigsförbrytare och användare av barnsoldater. De pratade om andra etniska grupper som myror som skulle trampas sönder – och radade upp dödskallar på bordet, där vi senare skulle äta.

När situationen blev hotfull undrade jag för en sekund varför de egentligen höll oss två utländska journalister vid liv? Jag fann svaret: den Internationella domstolen i Haag.

Dessa män var helt enkelt fyllda av skräck för att en dag släpas ur sin miljö, bort från sina hemtrakter och sluta sina liv inlåsta i en cell i det avlägsna Europa. Därför ville de få ut en bild av att de inte alls var skyldiga – och lät oss åka tillbaka på våra leriga motorcyklar med det budskapet.

När Putin nu har öppnat helvetets portar mitt i Europa så kan det tyckas som överkurs att fundera på vilka vapenslag som dödar civilbefolkningen eller hur den ena eller andra soldaten dog.

Och naturligtvis är det viktigaste just nu att få tyst på vapnen – om än inte till vilket pris som helst.

Men viktigt är också det arbete som flera nätaktivister och NGO:s med Bellingcat, Mnemonic, Amnesty och andra, påbörjat med dokumentering av det som sker.

I sociala medier och med hjälp av folk på marken jagar de tecken på klustervapen (som den mot en parkeringsplats i Charkiv).

Attacken mot parkeringsplatsen i Charkiv, Amnesty International anser att Ryssland har en skamlig meritlista på att använda sig av tunga vapen i anslutning till civilbefolkningen.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Blod syns på marken efter Ryssland attack utanför Charkiv i Ukraina.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Human Rights Watch dokumenterade en attack den 24 februari mot ett sjukhus i Vuhledar i Donetsk. Där fann de spår efter så kallade 9N123-klusterammunition.

”Fyra civila dog, tio skadades – varav sex var vårdpersonal”, konstaterar HRW.

Human Rights Watch dokumenterade en attack den 24 februari mot ett sjukhus i Vuhledar i Donetsk. Där fann de spår efter så kallade 9N123-klusterammunition.
Foto: Natalia Sosyura

Spåren är ibland enkla att konstatera, för när man använder klusterbomber ligger odetonerade granater ofta kvar länge på marken.

Amnesty International pekar också på en attack den 25 februari med klusterammunition nära en förskola i Okhtyrka: tre civila, varav ett barn, dog.

I Okhtyrka i Sumy-regionen attackerades en förskola den 25 februari. Bilden visar en militär byggnad som förstörts i samma stad, den 28 februari.
Foto: REUTERS

”Attacken kan vara ett krigsbrott”, konstaterar Amnesty och slår fast att ”den tyder på en uppenbar likgiltighet för civila liv”. Organisationen hävdar att ryska armén har en ”skamlig meritlista på att använda sig av den typen av vapen i befolkade områden”.

Det underlättar inte att varken Ryssland och Ukraina (eller USA, heller för den delen) inte har skrivit under FN:s konvention från 2008 mot klusterbomber.

Väktarna mot krigsbrott håller också ögonen öppna efter fruktade så kallade termobariska bomber. Det är djävulsmaskiner som är kapabla att suga luften ur, för att sedan sätta eld på allt liv i närheten. Därför kallas de vakuumbomber.

Vita husets pressekreterare, Jen Psaki, säger att hon har sett rapporter på användandet av vakuumbomber i Ukraina.

– Om så är sant så kan det potentiellt vara ett krigsbrott, säger Jen Psaki, citerad av Reuters.

Juridiskt är det inget krigsbrott att inneha sådana bomber som är avsedda att slå ut (förlåt: krossa, kväva och bränna ihjäl) soldater i underjordiska skydd.

Var och en kan föreställa sig vad som hade hänt om den här blindgångaren hade briserat när barn lekte i parken. Elva personer dog under bombningarna i Charkiv den 28 februari.
Foto: Alexey Zavrazhnyi

Men det som oftast utgör ett krigsbrott är hur man använder vapen, vare sig det är machetes eller högteknologiska missiler. Vet man inte säkert om eller vem som är i huset så ska man utgå ifrån där finns oskyldiga civila.

Internationella domstolen i Haags chefsåklagare, Kharim Khan, sade i måndags att han skulle kickstarta en utredning om möjliga krigsbrott i Ukraina. I sitt uttalande uppmanade han alla som hade relevant information att skriva till honom.

Men att juridiskt dokumentera krigsbrott är ofta svårare än att bara klicka på en mobiltelefon.

Dagarna efter den syriske diktatorn Bashar al-Assads gasattack mot civilbefolkningen i Ghouta, 2013, var jag i Libanon med ett läkarteam. Läkarteamet hade nära kontakter med kolleger inne i Syrien.

För dem räckte det inte med att se hemska mobilklipp på döende barn. De ville ha bevis - och det snabbt innan kemikalierna försvann.

Saringas ger förminskade pupiller, men här fanns det även brända hornhinnor bland offren, resonerade de och undrade om gasen kunde vara utblandad med kaustisk soda eller klor? Läkare på plats inne i Syrien gjorde vad de kunde för att få ut hårtussar och blodprover. Men sedan måste man helst kunna bevisa på vem, var och när de proverna har tagits. 

Säg det till en slutkörd läkare som står omgiven av skrikande och gråtande människor som ser sina nära dö en plågsam död! Läkaren kämpar i nuet och tänker på att lindra det omedelbara lidandet.

Samtidigt är omvärlden är skyldiga offren en rättegång. Om inte annat för att en krigsbrottsling aldrig ska få vara helt säker på att åtnjuta en stillsam pension vid det Svarta havets stränder. Ens om trettio år.

Och inte ens om han skulle råka vara statschef i dag.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i Europa – se till att du har Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.


Nato har 200 fartyg och 130 plan på högsta beredskap.
0