Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Falkehed

2018 vet polisen att de inte längre kan jobba som förr

Foto: CRISTOBAL HERRERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Jag, en medelålders svensk man, sitter i skolbänken i en barack utanför Stockholm tillsammans med ett dussin kolleger. Vi försöker alla tänka oss in i situationen när en galning som Nikolas Cruz plötsligt dyker upp i korridoren. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Då i höstas hade ingen av oss så klart hört talas om den 19-årige student som i natt pekades ut som massmördaren på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.

Än mindre att han skulle ha dödat ett tvåsiffrigt antal människor, nästan alla i början av livet.

Vi visste bara att det skulle hända. Där eller någon annan stans. Kanske i Sverige, Tyskland och med all säkerhet i USA.

Framför oss stod en psykiskt och fysiskt vältränad före detta polis. Hon kunde sina saker och skulle nu utbilda journalister i hur svenska poliser nuförtiden arbetar. För det har skett en omställning, i Sverige, i Europa och i princip i hela världen.

 

LÄS MER: Skolskjutning i Parkland – flera personer har dödats 

 

2018 vet alla poliser att de inte längre kan jobba som förr i tiden. När ett halvt dussin indicier lyser rött, det vill säga när de vet att det står en blådåre någonstans med möjligheten och viljan att döda många så finns det nya protokoll. Polisen förklarade för oss att tiden är över när en konstapel stod kvar framför dörren i väntan på svartklädda insatsstyrkor.

Nu är deras uppgift att utan att förlora några sekunder sparka in dörren eller springa ned för den där korridoren med draget vapen och oskadliggöra personen så fort som möjligt.

Känns det logiskt och normalt? Den första tanken är förstås på den enskilde polisen. Den som förväntas kasta sig in i lejongapet för att om så krävs ensam konfrontera och döda en person, utan skuggan av uppbackning. Sätta sitt egna liv på rött för att hindra att hela kasinot slaktas, om kan uttrycka det så.

För bara några år sedan var det inte gängse protokoll i Västeuropa. Men i dag förväntas poliser handla så. Tänk på det nästa gång du hör någon säga polisjävel eller något liknande! Har du lust att byta jobba med den polisen?

 

LÄS MER: Elevernas bilder inifrån skolan i Parkland i Florida: ”Jag är på väg att dö” 

 

Skolskyttarna, familjemördarna och terroristerna har sakta men väldigt träffsäkert stöpt om vårt samhälle.

Vi lever i en värld där vi alla förr eller senare ställs inför frågan: Hur skulle jag ha agerat? Hur borde jag agerat?

Där i skolbänken fick vi till exempel höra att ett av de sämsta valen vid en sådan skräcksituation är att lägga sig ned och spela död. Orörliga kroppar skjuter sådana där psykopater gärna i. Bara så där, på vägen ner i en korridor eller över en skolgård.

Efter attentaten i Paris 2015 har det blivit obligatoriskt i alla franska skolor att lära sig hantera en terroristattack. Åtminstone varje klassombud ska lära sig hantera skador som tidigare fältläkare i krig behövde lära sig.

Det är normalt. Eller rättare: det är det nya normala.

Men det ger oss fortfarande inte svaret på hur vi fiskar upp alla psykopatiska losers, innan de blir destruktiva. Kanske får jag en dag sitta i en skolbänk och lära mig det med? 

Jag hoppas det i alla fall.