Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Alselind

Vi vill ge troféjägarna sina bästa argument

Expressen har i flera delar granskat svenska troféjägare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Underlaget till nyheten kom från handlingar som Djurrättsalliansen begärt ut.
Foto: Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare finansministern Anders Borg.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Felix Herngren är just nu aktuell med ”Masked singer”.
Foto: TV4

Djurrättsalliansen kämpar för att alla djur ”ska få rätt till sina egna liv och få finnas till för sin egen skull”.

Expressen gör journalistik.

I fallet med Felix Herngren och troféjägarna sammanföll de intressena.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag nämner den folkkäre komikern och filmregissören, som bara varit en liten del i granskningen av troféjakten, eftersom vi fått i särklass flest frågor om honom och de två troféer av babianer (och en av cibetkatt) som han ansökt om att få exporterade från Sydafrika. 

Certifikaten för att forsla de döda djuren är högst personliga och får inte överlåtas, men Herngren svarade 2 februari på sms till vår reporter Erik Wiman:

”Jag har absolut inte jagat babian i Afrika eller någon annanstans. Däremot kan någon från samma gäng som jag jagade med ha gjort det”.

Sedan har han inte gått att nå. Inte heller på sociala medier, där hundratals kritiska kommentarer publicerats och en hel del tagits bort.

Naturligtvis vore det av intresse att reda ut hur det kunde bli så fel med leveransen av babianerna. Vilka troféer anser han som känd jägare vara lämpliga och inte? I modern journalistik handlar det ju om att ge de granskade sina bästa argument, och dig som läsare så många perspektiv som möjligt.

Där skiljer vi oss mot Djurrättsalliansen. Underlaget till nyheten kom från de handlingar som aktivisterna begärt ut. I samband med publiceringarna har de också kampanjat för att stoppa troféjakten med namninsamlingar.

Flera stora flygbolag vägrar att frakta de döda djuren och många länder har helt eller delvis stoppat importen. Men inte Sverige.

– Det är grymt och fegt och det är på tiden att Sverige inför ett importförbud av jakttroféer, tycker Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

De är aktivister och vi är journalister.

Under ledning av grävchefen Christian Holmén har våra erfarna reportrar Erik Wiman och Torbjörn Selander utifrån handlingarna jobbat med granskningen. Selander, baserad i Kapstaden sedan många år, med extrem kännedom om rancherna i södra Afrika. Wiman har suttit ned med jägarna – vid troféerna – i de svenska hemmen för att lyssna till hur de hedrar djuren och att resorna bidrar till att motverka tjuvjakt.

300 000 svenskar har licens och många älskar att jaga, precis som Felix Herngren och exempelvis Anders Borg, den förre finansministern, som de senaste åren skrivit en personlig bok, sommarpratat och ställt upp på hemma hos – men inte vill resonera alls kring zebrorna han skjutit i Afrika.

Förhoppningen är att de perspektiv som ändå finns med ska bidra till att du kan bilda dig en egen uppfattning kring troféjakten i Afrika och Sveriges import.

Apropå relevanta granskningar rekommenderar jag Göteborgs-Postens långa rad avslöjanden i ”Terrorn mot bönderna” om den våldsbejakande gruppen Djurfront. Journalistik av bland andra Michael Verdicchio som belönades med Guldspaden i höstas för att ha blottlagt hur de militanta aktivisterna trakasserat och spridit grova hot mot djurhållare. 


Magnus Alselind är redaktionschef på Expressen. Nästa vecka skriver Karin Olsson, kulturchef och stf ansvarig utgivare, mediekolumnen.LYSSNA: Expressens mediepodd ”Lägg ut!” med Hanna Hellquist – hela snacket om Carina Bergfeldt-programmet, Göran Lambertz kladdlista och hennes egen klassiska krönika om Vasastan.

https://embed.radioplay.io/?id=81690&country_iso=se