Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Mindre kändisflyg, mer stad och land

Alla 115 makthavare som står på Expressens scen i Almedalen pressas på klimatnödläget med frågan: Vad gör du?

De flesta politiker och näringslivhöjdare har svarat nåt privat, Anders Ygeman att familjen nog snart blir vegetariska på tacofredagarna. Petter Stordalen lovade att hans hundratals hotell ska vara plastfria nästa år.

När Expressen nu startat klimatredaktion blir det knappast paparazzibilder på om Ygeman ändå står där med köttfärs i matvarubutiken, men vi ska granska hans jobb som energiminister noga - och följa upp hur Stordalen leverar på sina bombastiska löften, och tvinga fram alla de företag som hittills kommit undan helt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En mätning av Kantar Sifo visar att svenska nyhetsmedier rapporterar mest om mat och flyg, men alldeles för lite om de som står för den största delen av utsläppen: ”industrins och företagens påverkan på klimatet får överlag begränsat medieutrymme. I den mån företagen syns handlar det ofta om olika satsningar och inte sällan från branscher som inte står för de stora utsläppen”, konstaterar Kantar Sifo.

I en mätning av vilka svenska folket tror står för de största utsläppen, var det färre än 4 av 10 svenskar som svarade rätt på topp två (industrin och utsläpp från personbilar, bussar och lastbilar).

Expressen, och övriga medier kommer att behöva göra ett mycket bättre jobb. Vi startade tidningen 1944 som en motvikt mot nazismen och gör den Expressen vi vill, inte bara den som folk vill ha. 

Att en artikel om att instagramkontot ”Aningslösa influencers”, som hänger ut kändisar som flyger jorden runt, är vår mest lästa klimatartikel i år betyder inte att vi ska skylla på publiken och lägga för mycket fokus på de lättlästa publiceringarna. När våra krigskorrespondenter Magnus Falkehed och Niclas Hammarström nått fram till de platser på jorden där människor, barn, redan dör på grund av klimatkrisen har fler och fler också förstått den fruktansvärda innerbörden och tagit del av reportagen i text, bilder och tv-inslag.

Vi kommer nu att kraftigt öka reportagen från runtom i Sverige. SSAB och LKAB är två av de största utsläpparna och samtidigt enormt stora arbetsgivare i bland annat Norrbotten. Cementa på Gotland ökade sina utsläpp 2018 med mer än 150 000 ton, enligt tidningen Sveriges Natur, som med Ylva Johnson som chefredaktör och Malin Crona som tf chefredaktör varit ledande i Sverige på miljögräv.

Perspektiven kommer bli avgörande för engagemanget och opinionen. Mätningen av Kantar Sifo visar att storstadsbor ser klimatfrågan som betydligt viktigare än de på landsbygden. Expressen har under Almedalen delat ut vår bok ”5 reportage du måste läsa om Sverige 2019” där reportrarna Johanna Karlsson och Federico Moreno i Laholm, Storvreten, Krylbo, Älvsjö och Örebro fångar den vitt skilda synen av vart vi är på väg. Vi kommer fortsatt erbjuda många fler alternativ till flyg i vår resejournalistik, för att hjälpa de som har möjlighet att åka tåg från Stockholm ut i Europa - men vi kommer också att skildra hur det är att jobba för LKAB i Kiruna, som 17 procent av befolkningen där gör, och tackla klimatfrågan när kommunens levebröd också är en av Sveriges största utsläppare. Bensinupproret blev Sveriges ledande Facebookgrupp utan att medierna hade satt agendan, blir inte storstadsmedierna bättre på de här perspektiven, lokaltidningarna har det tyvärr för tufft - så kommer ännu fler etablissemangskritiska läsare och tittare ute i landet att vända sig till helt andra informationskällor än de som är del av det pressetiska systemet.