Magnus Alselind

Vi förändrar väderservicen efter klimatnödläget

Daniel Ingmo rapporterar i Expressen TV om Preem. Vi sänder även från manifestationen med Greta Thunberg.

Du kommer även i sommar se löpsedlar om att supervärmen är på väg med glada människor som hoppar i vattnet.

Men från i dag kommer Expressen också att redovisa koldioxidhalten i atmosfären.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Precis som internationella aktörer, bland andra The Guardian i England, refererar vi nu mätresultaten från Mauna Loa på Hawaii, som anses vara det globala riktmärket. Där uppmätte väderobservatoriet nyligen en koldioxidhalt i atmosfären på 415 miljondelar (PPM).

Så höga halter har jorden inte sett på tre miljoner år, då låg tätbefolkade områden under vatten och det växte träd på Antarktis. Orsaken är, enligt flertalet forskare, mänsklighetens förbränning av fossila bränslen.

Vår dagliga redovisning av koldioxidhalten kommer att ha flera jämförelser:

# Starten av den industriella revolutionen: 280 PPM.

# När Mauna Loa-mätningarna inleddes 1958 var nivån 315 PPM.

# 400 PPM-gränsen passerades 2013.

Enligt klimatforskaren James Hansen borde vi ligga på 350 PPM.

Vi kommer att även att ha jämförelser med motsvarande månad förra året med anledning av naturliga upp- och nedgångar beroende på årstid.

Expressen Klimat-satsningen, som startade i november 2017, har innehållit dagliga sidor i tidningen, tv-reportage från de platser där människor redan dör och publiceringar varje dag på Facebook. Det är bra att bevakningen har ökat, där har Dagens Nyheter kommit en bit på väg med engagerat innehåll, men jag har tidigare skrivit om hur journalistiken behöver bli MYCKET bättre på att berätta om klimatnödläget och Expressen Klimat går snart in i flera nya faser.

# I går nyhetspushade vi den senaste utvecklingen kring Preems planer på ett nytt raffinaderi i Lysekil. Den nya, utökade industrin kan släppa ut motsvarande sex gånger så mycket koldioxid som allt inrikesflyg i Sverige per år. 

# I dag sänder Expressen TV från manifestationen i Kungsträdgården med bland andra Greta Thunberg.

Expressen publicerar fler än 400 artiklar per dag och sänder 18 timmars live tv. Allt kommer inte att handla om klimatnödläget, det kan fortfarande vara en positiv nyhet när Medelhavsvärmen slår under säsong, men mer resurser krävs även inom journalistiken för den fråga som flest svenskar anser är viktigast.

För att hålla temperaturökningen under två grader, som världens länder kommit överens om, måste världens koldioxidutsläpp halveras till 2030 och vara nere på noll i mitten av århundradet. Sverige har som mål att nå nettonegativa utsläpp till 2045, att då alltså till och med fånga upp koldioxid ur atmosfären. Forskning pågår men hittills har resultaten varit få. I berättelsen om klimatnödläget behöver journalistiken bli bättre på även de goda nyheterna.

Vår nya väderservice med koldioxidhalten i atmosfären kommer att vara med i tidningen, digitalt och rulla i Expressen TV. Den blir en daglig påminnelse om vad som krävs.