Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Verklighetens ”Kalifat” – mormorn som stöttar IS

Med dold kamera har Expressens reporter David Baas rest till Örebro för att möta en kvinna som kallar sig Umm Aziza och som samlar in pengar till IS.

SVT:s nya thrillersatsning, ”Kalifat”, har beskrivits som den modigaste serie svenska manusförfattare tagit sig an.

Inte sällan överträffar verkligheten dikten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samtidigt som många i vinter fängslats av det fiktiva dramat om ”Pervin”, den svenska hustrun som försöker fly från terrorns Raqqa, samtidigt som skoltjejen ”Sulle” och hennes kompisar radikaliseras och dras ditåt från en Stockholmsförort – avslöjas nu dag efter dag i Expressen hur människor i Sverige i dag fortfarande stöttar kalifatet.

Genom ”Abu Jaber”, det vill säga Expressens undersökande reporter David Baas, som tagit sig in i de stängda extremistiska kretsar som i Sverige hyllar IS och manar till fortsatt kamp.

Med dold kamera har ”Abu Jaber”/Baas avslöjat Ulrika Pape, 48, som samlar in pengar till IS-anhängare i läger, genom den så kallade Wallraffmetoden har han även kartlagt hur Lars Ståhl, 47, vill frita terrorister.

– Wallraffning är en väldigt speciell journalistisk metod som man bara ska använda när det är starkt motiverat. Just de svenska IS-kretsarna är slutna och deras medlemmar har ett högt säkerhetsmedvetande. Det hade inte varit möjligt att ta del av deras interna resonemang om de visste att en av Sveriges största tidningar lyssnade, säger David Baas.

Metoden är som bekant uppkallad efter Günter Wallraff som klädde ut sig för att blottlägga orättvisor i Tyskland från 1960-talet och framåt. Numera sker ”Wallraff” oftast digitalt, där inleddes även Baas granskande journalistik hösten 2019 - men avslöjandet slutade faktiskt i januari 2020 med en traditionell förklädnad på gatan när IS-mormorn Ulrika Pape konfronterades med vad hon trodde var IS-supportern ”Abu Jaber”, men visade sig vara Expressens prisvinnande journalist David Baas.

En våldsam thriller som får många att rysa – och tänka till

I debatten efter publiceringarna har det bland annat framförts önskemål om att Expressens grupp för undersökande journalistik, ledd av Christian Holmén, borde väntat med att avslöja IS-rekryteraren till efter den 1 mars, då den skärpta terrorlagstiftningen träder i kraft med vissa möjligheter att straffa de som har samröre med terrororganisationer i form av rekrytering och ekonomiskt stöd.

Men Expressens syfte är naturligtvis journalistiskt, inte polisiärt. 

– Vi visar vad som händer i de slutna IS-kretsarna i Sverige i dag. Detta är av stort samhällsintresse, oavsett om en viss terrorlagstiftning börjat gälla eller ej, säger David Baas.

Avslöjandet av IS-rekryteringen har haft en miljonpublik i både text och tv och går upp i topp tre av de mest lästa och sedda publiceringarna i Expressen 2020, i sällskap med Magda Gads unika analys av USA:s attack på Iran samt Johanna Karlssons reportage om slavarbetet på den svarta arbetsmarknaden som gör att man kan äta och dricka billigt på krogen.

David Baas:

– IS-publiceringarna har fått ett enormt genomslag och visar att det finns ett stort intresse att få veta mer om de här slutna, extremistiska kretsarna. I bakgrunden ligger också bedömningen från bland annat Säpo att terrorhot mot Sverige från islamistiskt motiverade personer ligger kvar på en förhöjd nivå. Den propagandaspridning och stöttning som bedrivs i såna här grupper kan inte frikopplas från den hotbilden.

Vägen till Baas avslöjanden togs bland annat via den krypterade appen Telegram, ökänd för att användas av kriminella och terrorister. De brottsbekämpande myndigheterna hoppas snart få klartecken för ett nytt tvångsmedel, hemlig dataavläsning, som bereds i justitieutskottet just i dag och kan göra det möjligt att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att komma åt även krypterad information och lagrade uppgifter.

På tv är ”Kalifat” en våldsam thriller som får många att rysa – och tänka till. I verkligheten har Ulrika Papes dotter Amanda dött efter att ha rest till IS tillsammans med terroristen Michael Skråmo och lämnat sju barn efter sig, ändå fortsätter mormorn att stötta terrororganisationen.

Den unika journalistiken torde stå starkare än någonsin.

På sociala medier har en del kritiserat polisen efter att IS-rekryteraren Ulrika Pape försökt fly undan Expressens konfrontation med henne genom att tillkalla polis och fått sätta sig i baksätet på en polisbil i stället för att i Expressen ytterligare förklara varför hon vill förmedla pengar till IS-läger.

Om sekvensen, fångad på Expressens TV-bilder, säger David Baas:

– Jag har förståelse för att det blir en överrumplande situation för polisen att hantera, även fast vi presenterat oss och berättat om vårt syfte. Det kanske ändå säger något om demokratin Sverige att till och med en person som anslutit sig till en terrorsekt, som föraktar västerländsk demokrati, vänder sig till svensk polis när hon tycker att det blir jobbigt.

David Baas berättar om avslöjandet hos Tilde de Paula i TV4:s ”Efter fem”.Foto: TV4

SE MER: Damberg kommenterar Expressens granskning

Inrikesministern kommenterar granskningen om IS-rekryteraren Ulrika Pape.