Det väckte stor uppmärksamhet häromåret när ”Paradise hotel” fick fler ansökningar än lärarprogrammet.
Dokusåpan har sagts spegla en förlorad ungdomsgeneration som blivit föremål för kulturdebatter men också upprepat kritiserats för att bygga på en skev kvinnosyn.
Om någon tvivlar på ”Paradise hotels” betydelse räcker det att konstatera att säsong 14 i vår har sänts på Viafree och Viaplay, efter att ha debuterat i Sverige redan 2005, i en bransch där tittarsiffror är helt avgörande och det mesta annat läggs ned snabbt.

Att mäktiga medieägaren Nent lägger stora pengar på produktionsbolaget Mastiff för att spela in i Mexiko och marknadsför satsningen aggressivt är ytterligare bevis på att dokusåpan är big business – ”Paradise hotel” har jättegenomslag i de yngre målgrupperna.
I tisdags morse publicerade Expressens reportrar Ellinor Svensson, Alice Hermansson och Ebba Larsson det tunga avslöjandet där Jennifer Paatere, 23, och Annie Dahlberg, 24, berättar om övergrepp som filmats, att varken produktionsbolaget Mastiff eller tv-bolaget Nent fört en polisanmälan på tal och att delar av det som hände sänts ut i dokusåpan.
Ellinor Svensson som själv programleder ”Q&A” på Expressen har stort förtroende hos deltagarna och kännedom om målgruppen. Tillsammans med reporterkollegorna Alice Hermansson och Ebba Larsson nådde hon fram till kunskap om vad som hade hänt, vad som sändes och vad som inte sändes.
Inspelningen hade skett flera månader tidigare. Men det var efter frågorna från Ellinor Svensson om det som skett i Mexiko och hur det nu skulle sändas i Viafree och Viaplay som Jennifer och Annie nådde ut med sina berättelser om att det skett övergrepp som kunde vara föremål för en polisanmälan.
Nent, som beställt programmet, hade tidigare sagt att det var upp till deltagarna att polisanmäla, men gjorde det nu själva och hela säsongen stoppades.
– Måste det avslöjas i Expressen och bli stora rubriker för att nåt ska hända, som Irena Pozar sa i SVT:s ”Kulturnyheterna” (ett inslag sent i går kväll).
Expressens publiceringar, där Malin Hansson och Joel Snöbohm också jobbat med ansvarsutkrävande uppföljningar, har varit de mest lästa på vår sajt. ”Paradise hotel” berör många, det är kända bolag bakom och frågorna är högt på agendan. Inga konstigheter att detta är engagerande journalistik.
Men desto underligare sett till samhällsfrågan:
# Stora tidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har inte skrivit några egna texter alls (reds.anm: Svd publicerade i dag en uppsamling och DN har kommit igång med nyheten om att en förundersökning har inletts).
# Aftonbladet vet vad folk är intresserade av och har skrivit massor - men inte angett hur nyheten uppkom (”cred”) på ett sätt som de nog inte skulle glömma när ”Uppdrag granskning” gör gräv om penningtvätt.
Emma Malmlöf är chef för Expressens ung målgrupp-redaktion som står bakom avslöjandet om händelserna i och kring ”Paradise hotel”.
– Det kanske inte är så lätt att förstå hur mycket arbete som ligger bakom. Sveriges Radios P3 har berättat ingående om detta och creddat, det är ingen tillfällighet eftersom just de är bra på den unga målgruppen.
”Paradise hotel” har belönats med Kristallen. Men Emma Malmlöf säger:
– I ett annat program än en realityserie hade man agerat redan på plats, det hade inte setts som någonting som hör till. Det handlar om normer.
Nents vd Anders Jensen har endast uttalat sig genom en mening i ett pressmeddelande, i övrigt har presschefen fått sköta talan åt de högre makthavarna. Mastiff har bara skickat ett mejl med uttalanden från producenten, inte heller deras högre chefer har gjort sig tillgängliga för frågor.
Om fler satte värde på den här starka journalistiken av Ellinor Svensson och hennes kolleger – journalistik som är minst lika viktig som ett framgrävt kvitto eller hemligt dokument – skulle incitamentet öka för att makthavarna ska tycka det är värt att svara.
Magnus Alselind är redaktionschef på Expressen. Nästa vecka skrivs mediekolumnen av Karin Olsson som är kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen