Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Vänd inte bort blicken från krigets verklighet

Mohammed Hamids hem i Ras al-Ain bombades. Först dagen efter nådde han och hans pappa fram till det enda fungerande sjukhuset i Teltamer. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Världen måste se bilderna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Därför möts du på Expressens förstasida av den 13-åriga pojken, svårt brännskadad, som skriker av smärta inifrån Syrien.

”Mamma, mamma, mamma”, skriker han, berättar Magda Gad.

Sedan: ”Pappa, pappa”!

Pojkens överkropp och ansikte är sönderbränt, rapporterar Magda Gad. Huden har brunnit och är bubblig. Han skadades i en flygbombning i går, först i dag har familjen kunnat ta sig fram till det enda fungerande sjukhuset.

Vår fotograf Niclas Hammarström har tagit bilderna. I våras uppmärksammades han som vinnare av ”Årets bild” för sin dokumentation av kriget i Jemen.

Vi varnar normalt för starkt material, av hänsyn till att inte alla de fem miljoner besökare som läser Expressen i mobilen en vanlig vecka är förberedda på att mötas av kriget som dödat och skadat så många män, kvinnor och barn de senaste dagarna.

När jag delat journalistiken från Magda och Niclas på sociala medier har Facebook lagt in ett filter som döljer startbilden: ”det här fotot kan ha våldsamt eller grafiskt innehåll”.

Men när världens blickar riktas mot den humanitära katastrofen är vårt uppdrag att nyhetsrapportera så mycket som möjligt, för att ge världen bilden av vad som sker.

– Det minsta folk som är privilegierade nog att inte behöva leva i krig kan göra är att informera sig om vad människor i krig inklusive barn behöver genomlida i sin vardag, skriver Magda Gad från nordöstra Syrien.

I går fyllde Magda år, för fjärde året i rad i en krigszon på uppdrag för Expressen. Tack vare att hon vigt sitt journalistliv åt att ge röst till människor som annars inte skulle ha någon, nås vi av nödropet från Mohammed Hamid, 13

Många som tagit del av Magda Gads journalistik, och sett Niclas Hammarströms bilder undrar hur de kan hjälpa till i Syrien. Här finns en lista på organisationer som jobbar för att hjälpa de nödställda. Från den turkiska invasionen rapporterar Kassem Hamadé om de nya hoten från IS.

I dag rapporterar vi om kriget på våra löpsedlar över hela Sverige. Vänd inte bort blicken.

Mohammed Hamid, 13, skriker av smärta på sjukhuset: 

Brännskadade pojken vårdas på sjukhuset i Teltamer.