Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Unik journalistik som utmanar gaphalsarna

Magda Gad. Foto: Niclas Hammarström
Nina Svanberg som blir Expressens korrespondent i USA. Foto: Anna-Karin Nilsson
Johanna KarlssonFoto: JENS CHRISTIAN

En skock reportrar och reportrar som springer efter samma person och skriker frågor – så skildras ofta journalister inom fiktionen. Om scenen varit sann, så hände det längre tillbaka än i går och det behöver definitivt vara annorlunda i morgon. För journalistikens och dess samhällspåverkans skull. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Till att börja med blir antalet journalister färre, liksom de traditionella nyhetssajterna. Däremot har kommunernas informatörer ökat. Redaktionerna har helt enkelt inte nog med reportrar att skicka ut och ropa frågor i munnen på varandra som på film. Men det står även allt tydligare att det är den unika journalistiken som är avgörande för att makthavare inte ska få styra världsbilden.

## Det kan vara i den värld som är Möllevångstorget i Malmö, där Johanna Karlsson under ett helt år gjorde ett så kallat ”wallraff”, då hon jobbade som servitris bland den svarta arbetskraften som gör att du kan äta och dricka billigt. Hennes undersökande reportage om 14-åriga Suravi som giftes bort med en medelålders man i Malmö, och kocken Zakir som sov i restaurangens källare är ”berättande som berör”, som det står på Expressens förstasida varje dag, om människor som dem, och omkring dem. 

## Gamla tiders utrikeskorrespondenter landade på nya platser med presskortet i hatten för att berätta vad som hade hänt. När Magda Gad nu FLYTTAT till Bagdad är det för att lära dig mer om vad som är på väg att hända, ett inbördeskrig i Irak som kan omvälva Mellanöstern och i sin tur, vet vi, bland annat Sverige. När Magda Gad tidigare rapporterat inifrån striderna som fått IS på fall eller mött de sönderbrända kvinnorna under burkan i Afghanistan har hon nått fram till dem, och er i publiken, genom att inte bara titta på utifrån, hon har levt och förstått. Det enorma flödet av information gör det unika ännu starkare. 

Det är ingen tillfällighet att Johanna Karlssons reportage om de svenska slavarna är mest läst i Expressen i dag (även om schablonbilden i vissa kretsar fortfarande är att ”kvällstidningar är skvaller”). Eller att det är Magda Gad som har 162 000 följare som ställer engagerade frågor om utrikesjournalistik på Facebooksidan. Nina Svanberg blir nästa vecka Expressens nya USA-korrespondent, hon kommer genom att möta människorna, såväl Trumpanhängare som de som drabbas av honom, hjälpa oss att förstå de stora skeendena i valet 2020. Den bästa taktiken mot en makthavare som twittrar ”fake news” är att nå fram till berättelserna som är så starka att ingen kan blunda. Under storhelgerna kan ni varje dag följa våra reportrars och fotografers rekommendationer om deras viktigaste publiceringar från det senaste året som du inte bör missa; från Federico Morenos reportage om en hel skola med barn isolerade från samhället till Frida Sundkvists granskning av domar där kvinnoplågare fått lägre straff för misshandel – eftersom kvinnan inte uppfört sig som hon borde. 

Det är samhällskildringarna – ”vi vill veta hur det är” - som väldigt många läsare och tittare ropar efter, om än inte med lika högljudda röster som aktörerna i den polariserade debatten, den debatt där de förutbestämda åsikterna oftare behöver utmanas med unik journalistik.