Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Undvik minfält av felaktig information

Expressens Evelina Malteson, Expressens Emma Malmlöf och Agnes Wold.Foto: Anna-Karin Nilsson/Olle Sporrong/Robin Aron

Du är inte ensam.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter tsunamin 2004 klagade Göran Persson på att morgontidningarna, som statsministern läste, inte visade nog på allvaret av katastrofen första dygnet och regeringen därför tappade tid.

Men i själva verket kom alla stora medierna då mycket väl ur kriskommissionens rapport efter att ha fått en ny roll som en stand in för myndigheterna med efterlysningar av försvunna, information om vart man skulle vända sig och stöd för många oroliga i Sverige och i Thailand.

I dagens coronakris, när många följer varje nyhetsuppdatering i realtid med notifieringar i sin mobiltelefon pratar vi på Expressen mycket med våra reportrar och redaktörer om balansgången mellan att peka på det viktiga som alla behöver veta och att inte skrämma upp i onödan.

Vi redovisar olika ståndpunkter från experter som har stor kunskap inom respektive område, granskar makthavare och avslöjar bluffläkare.

Men mitt i den ökade polariseringen i frågan, där Anders Tegnell och andra samhällsföreträdare får utstå hat och självutnämnda epidemiologer fyller sociala medier-flödena, har vår redaktion också fått en allt större roll i att hjälpa läsare och tittare att söka svar och fakta.

– Många är oroliga över sin och sina anhörigas hälsa, sin ekonomi och framtid. Det här är stora frågor och vi har gjort vårt bästa för att svara på dem med hjälp av experter, säger vår planeringsredaktör Evelina Malteson som varje dag ansvarar för en handfull chattar.

Varje dag kan du fråga, och få svar, om alltifrån mikrobiologi och kampen för ett vaccin till psykologi och hur du hanterar oro och ångest.

Expressens sociala medier-chef Emma Malmlöf konstaterar att efterfrågan på kunskap är stor:

– Facebookgrupperna har varit minfält fyllda av felaktig information. På sociala medier är alla självutnämnda experter och det har för en vanlig scrollare helt uppenbart varit svårt att förbli hundra procent källkritisk.

I kväll chattar Agnes Wold med Expressens publik direkt efter Stefan Löfvens tal. Som erfaren läkare och professor i klinisk bakteriologi har hon blivit en viktig återkommande röst för våra läsare och tittare.

Redan före coronakrisen visade undersökningar att 14 procent av svenskarna känner sig ensamma, något som inte sällan går hand i hand med psykisk ohälsa. Enligt Statistiska centralbyrån var ungefär 300 000 personer socialt isolerade i Sverige redan före anvisningarna om social distansering.

– Vi märker ett behov av att prata av sig. I vår chatt ”Du är inte ensam” berättar massor av läsare öppenhjärtigt om sin vardag och ställer frågor om stort och smått, berättar Evelina Malteson.

Emma Malmlöf:

– Flödet är också fullt av människor som vill hjälpa varandra och som sätter andras behov framför sina egna. Handlingshjälp, gåvor och initiativ som gör världen lite bättre. Mitt i all oro får man ändå säga att de allra flesta har enats och inspirerats.