Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Svenska politiker kommer att ta efter Trump

Svenska politiker har ännu inte utnyttjat den fulla potentialen i att angripa medier.

Men de är på väg.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

# Att gapa ”Fake news” kan ta dig ända till Vita Huset. 

# Att hävda att Expressen tar ”meningar ur sitt sammanhang” kanske inte hjälper Nyamko Sabuni till partiledarposten i Liberalerna eftersom vår reporter Tomas Nordenskiöld har en lång inspelad intervju med henne där hon säger att mångkultur inte är något att eftersträvaoch håller linjen i svar på följdfrågor. 

Det är nog inte i första hand ombud inom Liberalerna som köper hårda angrepp mot medier. Men det finns andra, bredare, väljargrupper som hyser betydligt större misstro mot, vad de ser, som etablissemanget.

# När Expressen avslöjade att toppkandidaten Peter Lundgren hade tagit en partikollega på brösten gick SD till motangrepp i egna kanaler, med bland annat en egen Facebookvideo och kallade David Baas avslöjande för ”ovärdigt” (trots att inte ens någon inom SD motsade Expressens uppgifter om vad som hade hänt).

# KD:s Lars Adaktusson har inte gett Dagens Nyheter någon ny intervju om tidningens avslöjande om att han röstat mot kvinnors aborträtt, däremot kallar han det ”en ren lögn” och vill göra avslöjandet till en debatt mellan honom och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i stället för att ställas inför reportrarna igen.

# Jonas Sjöstedt påstod redan på valnatten att det var SVT:s fel att V gjorde dåligt EU-val efter granskningen av Malin Björk.

# På valdagen hävdade Ebba Busch Thor i sin egen kanal ”att andra partier kommer med slag under bältet, det är väntat. Men när också statstelevisionen, statsradion och Dagens Nyheter köper motståndarnas förvridna bild, då kan det kännas lite motigt”.

Inte på Donald Trump-nivå riktigt, USA:s president uppmanade i veckan till bojkott av CNN:s ägare AT&T:s mobilabonnemang som hämnd för att kanalen är kritisk mot honom, men Centerns dåvarande kommunikationschef Ola Spännar försökte efter riksdagsvalet faktiskt blanda in Dagens industris ägare Bonnier i missnöje med tidningens ledartexter, vilket han senare bad om ursäkt för eftersom det ”kunde uppfattas som ett försök att få medieägare att påverka journalistik”.   

För medier är det viktigt att inte låta politiker komma undan granskningar med att bara uttala sig i egna kanaler, utan följdfrågor, eller låta makthavarna välja fördelaktigare intervjuer utan hårda motfrågor hos konkurrenter till dem som gjort avslöjandet.

Men även mediegranskningen behöver bli bättre. När fler makthavare kommer att använda attacker mot medier för att vinna framgång i opinionen behöver de tidningar, program och sajter som granskar journalistik bli vassare, kunna navigera bland vad som är befogad kritik och vad som bara är aggressiv krishantering. Just nu läggs tyvärr mediebevakare ned, det saknas ofta modern erfarenhet av nyhetsarbete och utgivarbeslut bland de experter som kommer till tals och det vore rimligt att Sveriges Television hade ett eget oberoende program som inte leds av en av de högsta cheferna, Jan Helin, och hans särskilt inbjudna gäster - de som själva ska granskas, precis som de politiker som nu försöker skjuta sig ur trånga situationer.