Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Kritiska läsare har gjort media bättre

Magnus Falkeheds och Niclas Hammarströms reportage om andra vågen är en av Expressens mest lästa premium-artiklar.

Medierna är mer utskällda, och mer lästa, än någonsin – du har varit med och gjort journalistiken mycket bättre. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Jan Guillou och Staffan Heimerson i den lysande SVT-dokumentären ”Den överlägsne journalisten” (titeln syftar på den förstnämnde, vem annars!) skrävlar om hur de ”randade” förr i tiden, så kan man konstatera att det inte alltid var bättre förr, men ibland roligare för de som var med.

På den tiden kunde en reporter komma undan med att berätta så målande att exakt allt kanske inte ens hade hänt, att ”randa”. Eller inte anstränga sig alls – antalet artiklar som fick plats begränsades av formaten på papperstidningen. 

En missnöjd läsare som visste bättre fastnade på sin höjd i en telefonväxel med ett hot om att inte förnya prenumerationen nästa år.

I dag är konkurrensen bara ett klick bort. Publikens dom några knapptryckningar ytterligare. Hat och hot mot journalister är naturligtvis oacceptabelt, men samtidigt har journalistiken verkligen haft nytta av kunniga läsare och tittare som vill veta mer och har fått fart på oss självgoda redaktörer och vässat reportrar. 

Publikens allt större möjlighet att välja, och att analys till del ersatt ”magkänslan” på redaktionerna, har resulterat i en ny mediekarta där de största aktörerna – Aftonbladet 5,6 miljoner i veckan, Expressen 5,3, SVT Nyheter 2,8, Dagens Nyheter 1,6, SvD 1,3 – alla konkurrerar med journalistik som får dig att stanna länge. 

Det har också gett plats på kanterna för alternativa medier, vars framväxt speglar positionen som etablerade medier, bland annat gamla tiders ”kvällstidningar”, numera intagit. 

Här är årets mest lästa artiklar som vi har på Expressen Premium:

1. Andra vågen är över oss - trycket blir bara tyngre och tyngre  

Den unika skildringen av Expressens Magnus Falkehed (text) och Niclas Hammarström (foto) inifrån Akademiska sjukhusets infektionsavdelning där Elisabeth, 68, ligger på infektionsavdelningen med en slang i näsan, kemiingenjören Said, 31, tittar ner på sina ben och kämpar för att lyfta dem några centimeter och Per-Olof, 69, drömde att hans fru låg bredvid honom när han vaknade från nedsövningen.

2. IS-rekryteraren Ulrika Pape avslöjad 

Den 48-åriga mormodern tror att hon ska få ta emot tusentals kronor från en svensk IS-sympatisör, pengar som hon lovat skicka vidare till IS i Syrien - men det är Expressens David Baas som ”wallraffar” svärmodern till terroristen Michael Skråmo.

3. Kungens kock anklagas för sexuella trakasserier 

Under samma dag publicerar först Dagens ETC (som talat med tolv personer inifrån Operakällaren) och sedan Expressens Karolina Skoglund (14 vittnesmål) granskningar som visar ett mönster av hur kungens kock Stefano Catenacci under en mängd år sexuellt trakasserat anställda. 

Mätningar av riksdagsvalet 2018 och USA-valet 2020 visade att Expressen publicerade flest artiklar av alla stora medierna. På namnet hörs ju också att vi ska vara snabba, Expressen! Och på listan över de mest lästa artiklarna över hela sajten finns klassiskt tabloida skandaler och tragedier - men även Magda Gads initierade fördjupning av spänningarna mellan USA och Iran (grundad i hennes många år i krigszoner) och Johanna Karlssons skakande samhällsskildring av hur en 14-årig flicka kan bli bortgift med en man i Malmö och leva i ett parallellt samhälle under många år.

Samtidigt som ”fake news” har blivit populistiska slagord och en gammal skvallerstämpel hänger kvar, fylls alltså den mest lästa journalistiken till stor del av fördjupning och perspektiv.

Den här utvecklingen, längs en lång och krokig väg - där det ibland gått för fort med slarviga publiceringar bland annat i Expressen - är framdriven av er i publiken. 

Kanske är det också därför presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten inte alltid visat upp journalisterna från sin vassaste sida 2020. Scener där det ropas ut frågor från en skock reportrar, där alla ställer samma frågor till en jagad person, hör numera mest hemma på film eller i tv-serier. Största publiken får oftast den som gått sin egen väg och blottar det som annars inte skulle framkomma, unik journalistik som du inte kan googla fram någon annanstans.
Magnus Alselind är redaktionschef på Expressen. Nästa vecka skriver Karin Olsson, stf ansvarig utgivare och kulturchef, Mediekolumnen.