Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Alselind

Så gick det till när Dan Eliasson-resan avslöjades

Dan Eliasson och Expressens Kristofer Sandberg.

Dan Eliasson tvingades bort som generaldirektör för MSB eftersom han skickade ut ett SMS till svenska folket om att ligga lågt – men själv drog till Las Palmas.

Och på grund av (tack vare!) journalistiken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det råder ofta ett bedrägligt lugn kring den så kallade ”desken”, hjärtat av Expressens centralredaktion. Var som helst i världen kan en stor händelse inträffa som snabbt ska förmedlas vidare till de 5,3 miljoner svenskar som tar del av våra nyheter. Ett knapptryck senare från nyhetschefen och det plingar till i många mobiler runtom i landet. 

Under mellandagarna och den pandemi som det senaste året tvingat även de flesta journalister att skriva hemifrån köksborden, eller i bästa fall från mer ergonomiskt lämpade skrivställningar, var det tystare än vanligt. De stökiga skrivborden, som man läser om i de romaner där huvudkaraktärerna inte sällan är journalister, stod öde och det skrapande ljudet från polisradior har sedan flera år ersatts av digitala RSS-flöden.

Nyhetschefen Sanna Gustavsson stämde av med sin kollega Hannes Lundberg Andersson i kommunikationsverktyget Slack kring vår nyhet om att statsminister  Löfven brutit mot sina egna rekommendationer i julhandeln, när det kom upp ett meddelande från politikchefen Christofer Brask som plötsligt tog oss ett stort steg närmare en större sak.

Klockan var 11.03 den 29 december när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap återkom till Expressen mejlledes:

– Av säkerhetsskäl kommenterar vi aldrig var vår generaldirektör befinner sig.

Om nyhetsarbetet tagit slut där, hade Dan Eliasson fortsatt varit generaldirektör i dag.

På MSB:s egen sajt krisinformation.se var råden från FHM och regeringen tydliga: 

”Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. En transport bidrar inte i sig till smittspridning, men det finns en risk vid möten under resans gång och på resmålet. Inför kommande ledigheter och under julen är det viktigt att tänka igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra”. 

Drog då MSB-chefen själv med flyg till Kanarieöarna sade det för mycket om hur han skötte sitt jobb, och om den svenska coronastrategin, för att få mötas av ett sådant nonsenssvar. 

Frågorna, från vår reporter Thea Mossige-Norheim var flera. Till exempel:

– Enligt Folkhälsomyndigheten och regeringen så ska ju endast nödvändiga resor genomföras. Hur ser MSB och Dan Eliasson på det?

Att Dan Eliasson befann sig på ”Kanarieholmarna” visste vi redan, tack vare de nyhetstips Expressen fått om makten i alla år (hör av dig du också på 71717!) och genom det undersökande arbete som redaktionen bedrivit, främst genom vår mycket erfarne politiske reporter Tomas Nordenskiöld

Efter en fortsatt mejlkorrespondens svarade MSB till slut, från högsta informationsnivå, 12.07:  

– Vi kommer inte ge något annat svar än det ni redan fått.

Svar fick vi till slut – men inte ens efter att nästa skifts Sara Karlsson skickat en nyhetspush (det som blir en notis i era mobiler) med avslöjandet på morgonen därpå, utan först den 2 januari, när vår Europamedarbetare Kristofer Sandberg på uppdrag av nyhetschefen Eric Emanuelsson mötte upp en solbränd Dan Eliasson på flygplatsen i Las Palmas. MSB:s generaldirektör kallade då Spaniensvängen en ”nödvändig” resa.

Ytterligare fyra dagar senare avgick generaldirektören efter en kritikstorm som bottnade i såväl avslöjandet som i intervjun. Journalistik som nådde fram till publiken trots att MSB:s presstjänst vägrat att svara, och att Dan Eliasson planerat att på Arlanda underkomma frågor genom att köpa ett VIP-paket med upphämtning av taxi från landningsbanan.

Att generaldirektörer avgår hör inte till vanligheterna. 

## 2019 tvingades Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh lämna sin tjänst efter att en granskning av Dagens Nyheters Kristoffer Örstadius visat att flera höga chefer anlitats utan ordentlig säkerhetsprövning. och IT-tekniker i utlandet fått tillgång till känsliga styrsystem i strid med svensk lag.

## 2016 lämnade Mona Sahlin en motsvarande tjänst som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressens Christian Holmén och Michael Syrén avslöjat att hon skrivit flera osanna intyg till sin livvakt.

***

Expressen har gjort sitt bästa för att låta Dan Eliasson ge sina bästa argument. 

Vi har undersökt spår och uppgifter som vi inte hittat några belägg för och avstått braskande rubriker kring allehanda politiker och andra kändisar, som inte följt varenda riktlinje till punkt och pricka. 

Makthavare och deras spinnexperter använder återkommande uttryck som ”drev” i försök att avleda uppmärksamheten och spelar inte sällan på mytbildning om hetsjakter från journalister och tidningar som går över gränsen.  

På nyhetsredaktionen är Expressens linje i samhällsjournalistiken att inte skriva dig åsikter på näsan, men vi är också angelägna om att inte låta arbetsformer skymma de avslöjanden vi publicerar. 


Magnus Alselind är redaktionschef på Expressen. Nästa vecka skriver Karin Olsson, stf ansvarig utgivare och kulturchef, Mediekolumnen.