Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Partiledarna använder ”Ungern” som slagträ, men i Ungern är många positiva

Expressens Mats Larsson och Lisa Mattisson rapporterar från Ungern där journalister som Mariann Katona har allt svårare att rapportera fritt.

”Ungern” kastas just nu omkring i den svenska debatten. Oftast används EU-landet som ett slagträ. Synd att bevakningen av Ungern i många svenska medier sker – i Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först i SVT:s Agenda i söndags kväll: ”Kan vi får höra lite rejäl kritik om Ungern nu då?” krävde Jonas Sjöstedt, V, av Jimmie Åkesson, SD. Sedan i riksdagen i går: ”För SD verkar Ungern vara en inspirationskälla”, sa Annie Lööf, C.

Anklagelser om lögner har följt i upphetsat tonläge.

Expressen har i år tillsatt en korrespondent i Centraleuropa, som med sikte på EU-valet 26 maj haft sin bas i Budapest och ett tydligt uppdrag – att berätta ur ett annat perspektiv än de svenska partiledarna har, det ungerska folkets. Vår linje i samhällsjournalistiken, i Sverige och utomlands, är att vara på plats och hjälpa dig att förstå mer, utan att journalistiken skriver dig en åsikt på näsan.

– Det är en utmaning att försöka skildra det som pågår i Ungern, skildra det som på många sätt är en oroväckande utveckling, men samtidigt också visa varför Viktor Orbán och Fidesz är genuint populära bland många ungrare, säger Mats Larsson, som tidigare varit Expressens korrespondent i Kina och USA.

I reportagen från Ungern har Expressens korrespondent, till Lisa Mattissons bilder, åskådliggjort det som inte längre är en demokrati.

– Det är inte en diktatur heller, utan någonting mittemellan som vi inte har sett förr, säger Anna Donáth, 31. Hon är kvinnan med facklan, som blivit en symbol för protesterna tillsammans med Blanka Nagy, 19, vars svavelosande tal gjort henne till regeringspartiet Fidesz fiende i ett av EU:s mest ojämlika länder vad gäller kvinnors roll i politiken.

Expressens reportage visar vad som händer i ett land som släpper in två (2) asylsökande per dag och vägrat ta emot kvotflyktingar från övriga EU, där Viktor Orbán monterat upp stängsel vid gränsen och går till EU-val med migrationen som huvudfråga (precis som det var i det ungerska valet i fjol där hans parti vann en tredje raka seger).

## Nya lagar har förbjudit hemlöshet och förbjuder även ungrare att hjälpa illegala migranter och organisationer som arbetar med migrantfrågor har belagts med 25 procent i skatt. Statliga tv- och radiokanaler är en megafon för regeringens budskap och allt fler tidningar är nu uppköpta av ägarintressen med kopplingar till partiet (även om Orbáns vapendragare säger att svenska medier är mer partiska). Genusstudier på universitet har dragits in för att värna traditionella värderingar och stoppa liberala vänsterideologier som Orbán ser som ett hot vid sidan om muslimsk invandring. Den kommande säsongen på statsoperan har kristendom som tema.

## Men Mats Larsson och Lisa Mattisson träffar även ungrare som får skattelättnader för att de fött fler ungerska barn och bidrag från staten för att köpa bilar med plats för sju personer. ”Jag litar på Orbán”, säger en 60-årig kvinna. ”Han genomför det han lovar”. När Orbán tog över var Ungern i ekonomisk kris, i dag växer ekonomin med över fyra procent och arbetslösheten har sjunkit kraftigt. Familjeprogrammet gynnar främst medelklassen, många av dem Fidesz egna väljare.

– Expressen är det enda svenska medieföretaget som har en korrespondent här, men det blir allt vanligare att västerländska tidningar tillsätter Centraleuropa-korrespondenter. Ungern visar med Viktor Orbán en väg som även har många anhängare utomlands, inte minst i invandrarfrågan. Det som sker här har betydelse långt utanför landets gränser, konstaterar Mats Larsson.

Att USA traditionellt tagit en stor plats i svenska mediers rapportering är naturligt, sett till historien och all kulturell påverkan, men inför EU-valet blir det orimligt hur lite resurser exempelvis SVT lägger på närvaro i de delar som är fokus i debatten inför det som många uppfattar som ett ödesval. SVT har en enda Europakorrespondent, baserad i Bryssel, samtidigt som de mörkaste molnen över Europa länge legat över andra delar.