Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Nej, det var ingen kriminell – det var en grävande reporter

Expressens granskande reporter Frida Sundkvist.
Foto: EXPRESSEN / EXPRESSES

Hot och trakasserier mot polisen måste stoppas.

Men inte genom att hindra undersökande journalistik, som också kan vara livsviktig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Caroline Mellgren, föreståndare för polisutbildningen i Malmö, gick i förra veckan ut med ett mejl till samtliga studenter där hon skriver att allmänna handlingar om Sveriges framtida poliser hade begärts – och lämnats - ut i mars i fjol.

Ärendet hade redan utretts av dataskyddsombudet på universitetet som konstaterat att ingen felaktighet hade begåtts, ändå skriver Caroline Mellgren snart 21 månader senare att hon ”tycker att det var ett felaktigt beslut”. 

Begäran och utlämnandet av personuppgifterna kopplas genom mejlet och spekulationer samman med att studenter under året råkat ut för obehagliga incidenter, vilket skapat oro. Bland annat har det handlat om klotter och en person som fått urin genom brevlådan, rapporterar SVT Skåne efter flera lokala publiceringar i Sydsvenskan (”Polisstudenter känner sig hotade - personuppgifter spreds”) och Expressens sydsvenska edition Kvällsposten (”Polisstudenter hotas efter att deras namn läckt ut”).

Men – det finns ingen koppling mellan granskningen av framtidens poliser och de incidenterna. Därför har Kvällspostens artikel avpublicerats, den byggde på ett felaktigt antagande, precis som de övriga mediernas artiklar gör.

Begäran om vilka som ska vara framtidens poliser gjordes inte av något kriminellt nätverk utan av Frida Sundkvist, undersökande reporter på Expressen.

– Jag kan med emfas intyga att jag är en livs levande journalist som tillbringat många timmar med att granska Polismyndigheten, konstaterar Frida Sundkvist apropå att polisstudenter ser en risk för ”kriminell kartläggning”.

– Att polisstudenterna felaktigt kopplar min begäran om uppgifter till att hitta på att kriminella låtsas vara journalister för att kartlägga dem är anmärkningsvärt. Vi måste fortsätta skydda allmänhetens rätt till insyn, säger Frida Sundkvist.


Frida Sundkvists mejl med begäran om de allmänna handlingarna.

I en kontakt med Expressen i dag uppger nu föreståndaren Caroline Mellgren, som tidigare skrev till studenterna att hon skulle lyfta frågan med Polismyndigheten, att hon själv ”gjorde inte kopplingen att den som begärde ut uppgifterna skulle ha spridit dem för att skada”.

Mellgren förklarar för Frida Sundkvist hur spekulationerna kommit fram: ”Studenterna har sen fått reda på det på ngt sätt, oklart hur men tror via ngt twitterkonto, och sedan börjat göra kopplingar mellan att du fått uppgifterna och att det utsatts för tex bedrägeri eller skadegörelse. De blev väldigt upprörda och kontaktade då media”. 

Med all respekt för de obehagliga incidenter som polisstudenter råkar ut för och att kriminella kan begära ut allmänna handlingar som vem som helst, så behöver förståelsen för behovet av journalistiskt arbete öka – och att det finns många rimliga skäl att begära ut en allmän handling.

De senaste åren har en rad larm kommit inifrån polisen om att nyrekryterad personal får arbeta med för oerfarna kolleger. Just Frida Sundkvists granskning, ett par månader efter begäran om de allmänna handlingarna, visade därtill hur studenter på utbildningen i Växjö hade svårt att klara uppsatta mål.  

Expressens Christian Holmén, chef för vår undersökande journalistik:

– Starka politiska krafter verkar för inskränkning av möjligheterna till insyn i den offentliga makten. Det ser vi nya exempel på hela tiden. Det är olyckligt att ett professionellt och seriöst hanterat journalistiskt researcharbete här på felaktiga grunder utnyttjas för att försöka motivera ytterligare inskränkningar i offentligheten.

På senare tid har det kommit rapporter om att hot och trakasserier mot poliser ökar. I flera fall har det handlat om grova våldsdåd riktade mot polisers bostäder. Det är givetvis oroväckande och oacceptabelt. Polismyndigheten och samhället måste göra sitt yttersta för att stoppa detta. Men lösningen på det är inte att hindra medier från att granska polisen.

Fler granskningar av polisen som Frida Sundkvist gjort:

Om den ifrågasatta gruppen ROG, tidigare känd som tunnelbanepolisen.

Om hur polisbristen i landet påverkar även Stockholmsregionen. 

Om kommentarerna i en stängd polisgrupp på Facebook, efter Eric Torells tragiska död. 

Om Joakim, 29, som sköts ihjäl av en nyutbildad polis. 

Om hur rikspolischefen begraver kritiska rapporter.