Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Människor drabbas redan i klyftan mellan stad och land

Krisen i svenska kommuner är på väg att rita om den politiska kartan.
Johanna Karlsson granskar de krisande kommunerna för Expressen.Foto: OLLE SPORRONG
Den 29 april tågade elever, föräldrar och lärare genom Bengtsfors i protest mot att skolan ska spara flera miljoner. Sparpaketet är långt ifrån det enda problemet i kommunen.Foto: MATTIAS MODéEN / DALSLÄNNINGEN MATTIAS MODÉEN

Klyftan stad och land håller på att rita om den politiska kartan, och människorna har redan drabbats.

För medier är detta ”en utmaning”, för att låna ett uttryck från politikerna. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tidningskoncerner ute i landet, som ska ge röst åt sina läsare, har i många fall centraliserat och tappat såväl lokal närvaro som läsare (särskilt unga) när betalväggar upprättats och papperstidningar urholkats. Fältet har lämnats till stora delar fritt för de som på annat sätt vill sprida information, inte sällan med en polariserad syn på samhället.

De stora medierna i Stockholm, Göteborg och Malmö har medarbetare som ofta tar del av varandras journalistik och livserfarenheter. 

”Att kommunerna inte har samma förutsättningar börjar bli kännbart i de delar av landet som har det kämpigt”, konstateras i Johanna Karlssons reportage från Bengtsfors i dag, en av de 110 kommuner som beräknas visa underskott i år. 200 elever, föräldrar och lärare demonstrerade mot att skolverksamheten, som varit en av landets bästa, ska spara 7,2 miljoner.

En försvinnande liten del av svenska journalister verkar i de kommuner ute i landet som just nu har anställningsstopp och stora besparingskrav, där ordningsvakter som i Bengtsfors inte får ringa direkt till närmaste polispatrull när de behöver hjälp utan måste slå vanliga 11414 och stå i kö till centralen i Göteborg, som berättas i Johanna Karlssons reportage från Bengtsfors.

Expressens löpsedel med Johanna Karlssons granskning.

Hon har i granskningar visat på social export från de rika kommunerna i Mälardalen till värmländska Filipstad och Hagfors som får bära etableringskostnader för nyanlända. Det är i den senare kommunen som ett parti med före detta poliser nu tagit den politiska makten. 

Samt i Krylbo visat på vad sprickan stad och land utmynnar i vad gäller bostadssituationen, där en utsåld allmännytta på 700 lägenheter i Dalarna blivit en egen värld där mutor, kackerlackor och slagsmål med startkablar är vardag.

Johanna Karlssons och Federico Morenos bok ”Reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019” (med politik- och samhällschefen Christofer Brask som redaktör) kommer att uppdateras med nya granskningar i en nyutgåva till bokmässan.

”Efter flyktingkrisen fick många kommuner rätt till extra pengar, de pengarna är slut nu – medan behovet av den välfärd de skulle användas till fortfarande finns kvar”, skriver Johanna Karlsson, men pekar också på en klyfta som växt fram under en lång tid.

## Dagens Samhälle visade att SD i senaste riksdagsvalet fick 13,7 procent i de stora tätorterna. Men hela 22,7 procent på landsorten.

## Miljöpartiet var bara häften så stora ute på landsbygden (där de skulle åkt ur riksdagen) jämfört med i storstäderna.

Expressen har det senaste året startat upp en redaktion för klimatjournalistik som varje dag har minst två sidor i tidningen, redovisar koldioxidhalten i atmosfären precis som väderprognosen och genom Expressen TV nått fram till platser i världen där människor redan dör i klimatnödläget. I morgon förstärks klimatredaktionen med Emma Boëthius, senast chefredaktör på nyhetsbyrån Siren, som ny chef. Det finns oändligt mycket journalistik att göra i klimatfrågan, vi pressar redan politikerna i riksdagen, men en del av det uppdraget är att bättre än vi gjort tidigare fånga perspektiven utifrån landet, där de största arbetsgivarna i flera fall också är de största utsläpparna i Sverige, och där människor lever långt ifrån att avstå flygweekends till europeiska storstäder som en del av klimatkampen.