Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Alselind

Magda Gad såg talibaner i ögonen och fick svaren

Trailer: Talibanerna inifrån. Följ Expressens Magda Gad som möter talibanledare på andra sidan inbördeskriget.
Publiceringarna av Magda Gads ”Talibanerna inifrån” inleds i morgon, söndag.Foto: MAGDA GAD

Donald Trump avbröt förhandlingarna med talibanerna i USA:s längsta krig med orden ”hur många årtionden till är de redo att kriga?” 

Magda Gad valde svart hijab i stället för burka, visade ansiktet, såg talibanerna i ögonen och fick svaren.

Den journalistik vi publicerar de kommande dagarna och veckorna är utan like.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varaktig fred har inte rått sedan Sovjetunionens invasion 1979.   

# Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd.   

 # Sverige har haft trupper i den internationella säkerhetsstyrkan och bidrar nu till Natos utbildnings- och rådgivningsinsats.

# Drygt 30 000 afghaner har kommit till Sverige de senaste åren; motsvarande en mellanstor svensk stad, säg Landskrona.

Debatten om mottagandet och migrationen var den största frågan i senaste riksdagsvalet; många har drivit sin förutbestämda åsikt sedan dess, en del har svängt i debatten. Magda Gad gjorde det en journalist ska göra, tog sig till platsen och mötte människor för att förstå mer – och berättar nu allt hon upptäckte för dig.

– Det här är resultatet av mitt år i Afghanistan och det kunde aldrig gjorts utan all den tiden på plats. Både för att leva i det och därigenom förstå och för att bygga upp kontakter och förtroende, säger Magda Gad om ”Talibanerna inifrån”.

Genom den mångfaldigt prisade artikelserien ”Under burkan” berättade hon och fotografen Niclas Hammarström i fjol om det farligaste landet i världen för kvinnor. 87 procent av kvinnorna är utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, enligt FN. Samtidigt har de väldigt svårt att fly. Majoriteten får inte gå ut utan en manlig släktings tillstånd och kvinnorna har inga egna pengar.

Nu publicerar vi ”Talibanerna inifrån” där Magda Gad levt i ett av världens mest fruktade områden.

– Afghanistan är i dag världens dödligaste konflikt, värre än både Syrien och Jemen, trots 18 års krigande och olika insatser från USA-koalitionen. Civila dödsoffer ökar konstant, talibaner tar mer och mer makt och kriget är helt enkelt förlorat, säger Magda Gad.

Tillsammans med redaktören Christian Holmén har hon jobbat med inställningen att vi aldrig kan förstå kriget i Afghanistan utan att förstå talibanerna. Två av tre afghaner måste i dag helt eller delvis förhålla sig till den väpnade islamistiska rörelsen och dess självmordsbombare.

 Vi behöver fråga dem vad de vill. Det har Magda Gad gjort.

– En sak som jag själv undrade över var varför de tar till sådant extremt våld som självmordsbombningar. Det svar jag fick var till slut enkelt. De har inget flygvapen, så detta är deras svar på motståndarnas flygförmåga. Det har förekommit i många krig och är inte knutet till religion, säger Magda Gad. 

I somras anklagades Expressen i ”Medierna i P1”, i ett tesdrivet inslag, för att medvetet ge oss på en utsatt grupp, efter att vi redogjort om den 19-årige målsägandens kriminella tillvaro innan ASAP Rocky misshandlade honom. En ensamkommande från Afghanistan som själv begick en rad brott och hamnade mitt i världspolitiken. Vår linje i samhällsjournalistiken var då, precis som nu genom Magda Gad inifrån talibanland, att inom de pressetiska riktlinjerna berätta så mycket vi bara kan för att du som läsare ska kunna bilda dig en egen uppfattning. Kring de drygt 30 000 unga afghanerna som kom till Sverige har vi gjort journalistik ur alla perspektiv.

USA genomförde fler attacker i Afghanistan 2018 än tidigare år. En blodig trend som fortsätter 2019. Liksom talibanernas jihad. När Trump avbröt fredssamtalen 7 september var det efter att tolv människor dödats i en talibanattack. Presidenten menar att talibanernas våld inte går att förena med fredssamtal.

I New York Times konstateras: ”Ju förr amerikanska diplomater kommer tillbaka till förhandlingsbordet, desto bättre”

Magda Gads journalistik hjälper världen att förstå vad som händer. Det motiverar mig och många andra på Expressen att jobba varje dag för att möjliggöra berättandet. 

Makthavare vill helst sköta informationen själva, såväl i krig som i din kommun, och populister eller de som granskas försöker ofta devalvera budbärarens trovärdighet. 

Det är tid för att sätta värde på journalistiken. Magda Gad riskerar sitt liv för att du ska få läsa och se.