Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Alselind

Klimatjournalistik som kommer så nära att vi inte kan värja oss

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström har bevakat krig och mött offer i konflikter över hela världen.

I boken ”I dag ska vi inte dö”, berättar de om hur de själva kidnappades i 46 dagar under kriget i Syrien.

Nu bevakar Expressens reporter och fotograf nya frontlinjer, i klimatjournalistiken. Och de som drabbas först är ofta barnen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Från i morgon publicerar vi, i samarbete med Unicef, reportagen om klimatets offer; de som redan tvingats fly, våldsspiralerna som skapats och de små barnen som försvann i flodvågen.

– Under jobbet försöker man att stålsätta sig för att inte hela tiden ta in tanken: ”tänk om det hade varit mina egna barn”? Men när Gilda i Moçambique, som liksom jag själv har tvillingar, berättade hur hennes barn hade ryckts ur pappans händer i flodvägen efter cyklonen, då var det tungt, berättar Magnus Falkehed.

# Idag lever Gildas familj i en total utarmning, på några plastskynken. Meteorologer och klimatexperter hade redan varnat för att området skulle drabbas av en av de cykloner som riskerar bli allt vanligare i atmosfären på en upphettad jord. ”Men det var först när ytterväggen till det gemensamma sov- och vardagsrummet rasade som de alla sprang iväg i natten. Eller rättare: vadade”, skriver Falkehed till Niclas Hammarströms skakande bilder.

# I Papua Nya Guinea finns ”världens första klimatflyktingar” - och de som är kvar i väntan på slutet. Vianney Jr, som funderat mycket på det där med att hans ö sjunker ner i havet, säger: ”Ön blir mindre. Förr var den större. Varje gång vi kommer hit så faller fler kokospalmer och kokosnötter ned i havet. Jag mår dåligt av det. Alla kommer att dö. Utom de som seglar iväg”.

# Tchadsjön har blivit själva brännpunkten och magneten för Afrikas smärtsamma klimatomställning. ”I takt med att sjön flämtar, drar ihop sig och svämmar över kastas miljoner människor in i en spiral av flykt och våld”. Det har blivit den perfekta jordmånen för terrorsekten Boko Haram – klimatkrisens blodiglar.

# Haiti en av de mest utsatta staterna i världen för klimatpåverkan. Enligt Världsbanken lever 90 procent av befolkningen i farozonen. Hammarströms bilder visar människor som utstått diktatur, jordbävning, vanstyre och nu en allt brutalare klimatomställning.

– Barnen är svagast och mest utsatta när skördar slår fel och väderleken får spel, men det är också barnen som har framtiden för sig och som ska växa upp i en värld som vi bara börjar ana hur den kan arta sig, säger Magnus Falkehed.

Expressens klimatjournalistik har de senaste åren lämnat skrivborden.

– Det känns som om läsarnas efterfrågan på klimatjournalistisk gör att genren mognar och handlar allt mer om journalistik, kort och gott. Folk vill ha en penna, inte en pekpinne! De flesta har redan ett hum om ”varför?”. Nu är det upp till oss på att svara på ”när, var, hur och vilka?”, säger Magnus Falkehed.

Han och Niclas Hammarström har de senaste åren berättat hur klimatomställningen redan dödar: från internationellt hyllade reportage i Sydsudan till våra grannländer, där en man i sin säng dog av lavinen på Svalbard. En liten flicka dog också. Hennes syster, som låg intill, överlevde mirakulöst.

Vi vill komma så nära med journalistiken att det inte går att värja sig.